Петък,

Каракачанов с изповед за Симеонов и Волен

От: СТАНДАРТ -
215
Каракачанов с изповед за Симеонов и Волен
A
A
A

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов за първи път повдигна завесата на сложните отношения във вече бившата коалиция "Обединени патриоти" и обясни защо са се разделили с Валери Симеонов и Волен Сидеров.

Вицепремиерът сподели, че решението на ВМРО да се яви самостоятелно на парламентарните избори не е прецедент. Воеводите бяха сами и на евроизборите, и на местните избори през 2019 г. В националния съвет бе преобладаващо мнението, че и сега трябва да се явим поотделно, каза Каракачанов в тв интервю и припомни, че на евроизборите ВМРО спечели две места в Брюксел. Той съобщил на Валери Симеонов взетото от ВМРО решение за самостоятелно участие още същия ден.

"С НФСБ си благодарихме за съвместната работа. С г-н Симеонов си пожелахме всичко най-хубаво", каза Каракачанов И сподели: "Говорили сме много често за раздяла, заради някои разминавания. Не мога да кажа, че е имало разминаване сега.".

Раздорите тръгнали от Волен Сидеров.

"Това, което ни събра, беше идеята да се консолидира този вот. Видяхте, че "Атака" започна да води типична политика и да критикува партньорите си в коалицията. Това показва, че нещата не вървят в правилната посока. Аз съм човек, който търси баланс. Поведението на Сидеров само го изключи от коалицията", разказа министърът на отбраната.

"Ние сме работили добре с НФСБ, въпреки че е имало разминавания и ревности", коментира още Каракачанов. Той се произнесе и за новата коалиция между Валери Симеонов и Веселин Марешки: "Ние сме взели решението си и вървим самостоятелно. Колегите са решили да се явят с Марешки. Няма какво да коментирам. Не е моя работа. Не мога да кажа какви са били доводите им".

По отношение критиката на Веселин Марешки към Каракачанов за водената от него като вицепремиер политика в отбраната, министърът каза: "Марешки и който и да е може да твърди каквото си иска. Това, което правя, е видно. Концепцията ми беше да спрем упадъка на военната мощ.".

"Искам да имаме силна и способна армия, защото България може и в историята си е разчитала преди всичко на своите въоръжени сили. Армията, училището и семейството са основите на държавността. Армията сега е по-силна от преди 4-5 години. Когато станах министър през 2017 година за едно място в армията кандидатстваше по-малко от 1 човек, а сега за едно място кандидатстват около 4 човека. Армията има най-висок рейтинг като институция у нас. Така е по целия свят", обясни Каракачанов.

Вицепремиерът коментира и ситуацията със Северна Македония:  "Ние трябва да се съгласим някой да ни нарича татари, фашисти, цигани... Не е ли по-нормално държавата, която кандидатства за членка на ЕС да се държи по-европейски. Кой трябва да се съобразява? Тези, които са в ЕС или тези, които чукат на вратата. Зоран Заев излиза оня ден и казва, че нарушаваме държавното им право. Ние искаме да кажете, че македонския език касае само Северна Македония. Какъв компромис искате? Ако компромисът е да се лишим от идентичност, защото някакви в Скопие си фантазират меломански идеи, за да влязат в ЕС, няма да стане!".


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com