Капон: "Чисти ръце" преди е "Мутри вън!" днес

И в новото Народно събрание не очаквайте да сме от мълчаливите и съгласните, казва кандидатът за народен представител на „Изправи се! Мутри вън!“ от Пловдив

Капон: "Чисти ръце" преди е "Мутри вън!" днес | StandartNews.com

МАРИЯ КАПОН - № 8 в бюлетината, преференция 102

  • И в новото Народно събрание не очаквайте да сме от мълчаливите и съгласните, казва кандидатът за народен представител на „Изправи се! Мутри вън!“ от Пловдив в специално интервю за СТАНДАРТ
  • Върнахме вкуса и живота на парламентарната дейност
  • Освободихме кметовете на малки населени места от зависимостта да бъдат назначавани от кметовете на големите общини
  • С риск от тежки решения, кабинет трябва да има
  • Хората са най-голямото богатство на България, имаме 5 приоритета за тях
  • Прагът за регистрация по ДДС трябва да се качи три пъти и половина, за да разтоварим дребния бизнес

- Г-жо Капон, Вие сте едно от най-разпознаваемите лица на „Изправи се! Мутри вън!“. Какво коалицията промени в политическия живот на България?

Мария Капон: Пловдивските каузи, за които ще се боря - Trafficnews.bg -  Trafficnews.bg

- Върнахме вкуса и живота на парламентарната дейност. Това е място за спорове и битка на аргументи. Последните години стожерът на парламентарната република се превърна в тихо място за узаконяване на хрумванията на Бойко Борисов, територия за лобизъм и липса на контрол над правителството. Дадохме знак през Комисията „Манолова“, че ще търсим истината и хората ще бъдат чути, защото ние сме избрани, за да ги представляваме, а не да мълчим, когато те крещят от несправедливост.За 9 дни работа на парламента е пресилено да се казват големи думи, но все пак гласувахме оставката на Борисов, а това бе очаквано от милиони.

- Депутатите на „Изправи се! Мутри вън!“ бяха най-активни в 45-ото НС. Какво успяхте да свършите?

- Изработихме много законодателна продукция и внесохме предложенията си, но за повечето нямаше време да минат през пленарна зала. Поне освободихме кметовете на малки населени места от зависимостта да бъдат назначавани от кметовете на големите общини. Поправихме Избирателния кодекс и заявихме намеренията си, които тепърва ще трябва да реализираме. И в новото Народно събрание не очаквайте да сме от мълчаливите и съгласните.Мария Капон: На Борисов като водач на листа в Пловдив няма да му е лесно |  Новини Пловдив

- Лицата на „Изправи се! Мутри вън!“ сте все изявени личности с позиции и характер. Как успявате да постигнете консенсус?

- Трудно. Между остри камъни е така, но ние сме точно обратното на вождистка партия, в която един разпорежда, а останалите гледат надолу. Спорим, стигаме до решение и продължаваме напред. Там, където не го постигаме, гласуваме по съвест.

- Голямото предизвикателство пред България след 11 юли е ще може ли да бъде съставено правителство. Какви са Вашите прогнози?

- Не бива да давам прогнози от чуждо име, но знам, че кабинет трябва да има, защото България реално трябва да се придвижи напред, а не само да се повтаря колко лошо е било вчера.Ние не сме излезли от пандемията, още сме най-бедните, икономиката е срината, образованието е маргинализирано като сектор, здравната система издиша, пенсиите са безсрамно ниски. Ако към всичко това непрекъснато добавяме и политическа криза, то тогава за какво сме им на хората? Затова, с риск от тежки решения, кабинет трябва да има.

- Кои са основните приоритети, които ще държите да залегнат в управленската програма на новото правителство?

- Правосъдна реформа, за да може „пречиствателната система“ на обществото да работи. Икономика в спешен порядък, за да вдигнем на крака приходите и свободната конкуренция. Мощни инвестиции в модернизация на образованието, за да имаме икономика на знанието. Пенсионна реформа и здравна реформа, за да не умират хората на стълбите пред болниците. И 5-те приоритета са свързани с усилия и инвестиции в хората. Време е да се разбере, че те са най-голямото богатство на България.

- Какви данъчни стимули са необходими за бизнеса, за да се оттласка от кризата?

- Още преди години, заедно с 10-процентовия плосък данък, предложих необлагаем минимум, но тогава правителството на социалистите го отхвърли. Има безсмислени регулации, като данък уикенд, които наказват работещите от дома си, а в същото време пандемията ни запрати именно там. Прагът за регистрация по ДДС трябва да се качи три пъти и половина, за да разтоварим дребния бизнес и т.н. Мерките са много, но трябва да се въведат систематично, за да се увеличи скоростта на завъртане на парите и те да станат достъпни за нововъзникващите фирми, които стартират, а не да замръзват в тухли, хоросан и итонгови блокчета. В страната има достатъчно средства, но трябва да се управляват умно. Какво имаме срещу себе си? План за развитие  и възстановяване, който е некачествен и на всичко отгоре, напук, не беше внесен в Брюксел. Това е саботаж срещу икономиката на България.

- Ускорената инфлация поставя отново на дневен ред въпроса с ценообразуването и монополите. Какви мерки за защита на потребителите предвиждате?

- Имахме монополна власт и фирми, приближени на властта, които монополизираха цели сектори. Тук въпросът не е само в потребителите и техните права, а във факта, че държавата продуцираше феодални владения в икономиката и тези бизнес феодали трябваше да се отплащат на властта. Затова имаме „златен гьол“ на границата, затова имахме един владетел на хазарта, затова приближени фирми получаваха лицензите за междуградски превози... Трябва ли да изброявам още? В тази картинка потребителите нямаха място. Никой не се интересуваше от тях. Най-голямото им спасение е почтен конкурентен пазар.Вижте действията на КЕВР, процентите на поскъпване, за да ви стане ясно, че никой не се интересува от милионите платци на енергия и вода. Това скоро ще свърши. Различните източници на доставка на газ, излизането на ВЕИ-сектора на конкурентния пазар и редица други непопулярни стъпки, са само началото на тази трудна битка.

- „Изправи се! Мутри вън!“ има ли амбиции за министерски кресла? Вие лично бихте ли се включила в правителствен екип?

- Не мисля, че трябва да говорим за амбиции, а за сформиране на действащ екип, в който няма значение какво искам аз, а има значение политиката, експертизата и волята. Никога не съм участвала в обществените процеси, за да задоволявам лични амбиции. Такива предложения съм получавала от Борисов и съм ги отказвала. Надявам се правителството да се състави от хора, които не прегъват гръбнак, не се навеждат за пари и имат „багаж“ в главата си.

- Борбата с корупцията е Ваш личен приоритет от повече от 10 години – още когато сама започнахте операция „Чисти ръце“. Как ще продължите тази битка в 46-ото НС?

- С разкриване на всеки скандален случай на корупция, заедно с правораздавателните органи и гражданското общество. Знам, че това е процес, но той удря и икономиката, и публичната представа за успех и неуспех, и структурите за сигурност, и средствата за образование, култура, медицината... Удря всички сфери на живота ни. „Чисти ръце“ от онези години, означава „Мутри вън!“ днес. Намерих съмишленици и нямам намерение да се отказвам, защото законите и правилата са като камъни, но корупцията е като вода, която винаги намира начин да ги заобиколи. Така, че трябват общи усилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай