Неделя,

Калоян Паргов: Планът за възстановяване не е панацея

От: СТАНДАРТ -
142
Калоян Паргов: Планът за възстановяване не е панацея
A
A
A

Очевидно е, че има нов етап и ново начало. Някой го наричат рестартиране на живота и икономиката. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов по време на представянето на икономическите приоритети в предизборната платформа на БСП. В събитието взеха участие Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Боряна Белчева от Съюз за стопанска инициатива, Красимир Игнатов от Централен кооперативен съюз, Димитър Бранков от БТПП и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, водачите на листи на „БСП за България“ в Плевен, Бургас и Добрич – проф. Румен Гечев, Петър Кънев и Димитър Данчев, водачът в столичния 23 МИР Христо Проданов, както и кандидати за народни представители от трите софийски МИР-а.

„Това, което преживяхме последната година и половина коренно промени представите ни за икономика и как ще продължат нещата от тук нататък. Това, което ни предстои след 11 юли е една сложна политическа обстановка, в която очевидно ще имаме шарено представителство с липса на доминиращо еднопартийно мнозинство, което ще обуслови нуждата от тематични мнозинства по редица въпроси“, заяви Паргов.

„На Плана за възстановяване и устойчивост се гледа като на панацея. Преди 15 години така беше с еврофондовете. Това са допълняеми средства“, каза той.

Лидерът на столичните социалисти подчерта, че България е богата на ресурси държава и трябва да създава условия за работа. „Тогава, част от всички тези проблеми ще намерят своето лесно разрешение“, допълни той.

Според него смисъл от влизането в еврозоната ще има едва тогава, когато средният стандарт на живот е поне 70% от този в Европа. „Ние не сме против влизането, но е важен моментът“, обясни Паргов.

„Можете в лицето на представителите на БСП в бъдещия парламент да разчитате на подкрепа за една немалка част от това, за което говорим днес, а и по много други въпроси“, каза Калоян Паргов.

„Трябва да се помисли как да има взаимодействие между секторите, които заедно да работят за реализацията на проекти с добавена стойност за икономиката“, заяви вторият в листата на „БСП за България“ в 23 МИР Благовест Кирилов.

„България се намира на едно от последните места в Европа, както по дигитализация на икономиката, така и по степен на иновации. Парадоксалното е, че все още има доста добри специалисти, особено в сектора на комуникационните технологии, но не се използват. Да не говорим за електронните услуги, както за граждани, така и за фирми. Електронното управление за момента гълта финанси, но ефект от това няма“, заяви той и допълни, че трябва да си отговорим дали искаме да го направим проформа или искаме да спомага за създаване на продукти с добавена стойност. „Нямаме много време за действие, тъй като след коронавируса светът се движи динамично и трябва да си поставим въпроса, къде искаме да бъдем. Искаме да бъдем евтини или искаме да бъдем иновативни и да предлагаме продукти с по-висока добавена стойност?“, попита Кирилов.

Кандидатът за народен представител обясни, че това, че у нас е било евтино преди години, може би е било ефективно и е довело до инвестиции и иновации, но сме стигнали до момент, когато не можем само да предлагаме услуги, а трябва да създаваме продукти.

По думите му трябва да се помисли как да има взаимодействие между секторите, които заедно да работят за реализацията на проекти. „Образованието трябва да е включено в целия този процес и от БСП сме заложили доста мерки и за него. За да може наистина и то да реализира кадри, които да имат реализация в България и да бъдат полезни за икономиката. Крайно време е и държавната администрация да бъде дигитализирана. Това че ще донесе полза за фирмите и гражданите и ще я постави под контрол“, заяви Благовест Кирилов.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички