Калоян Паргов: Планът за възстановяване не е панацея

Трябва да има взаимодействие между секторите, които заедно да работят за реализацията на проекти с добавена стойност за икономиката, смята кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР Благовест Кирилов

Калоян Паргов: Планът за възстановяване не е панацея | StandartNews.com

Очевидно е, че има нов етап и ново начало. Някой го наричат рестартиране на живота и икономиката. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов по време на представянето на икономическите приоритети в предизборната платформа на БСП. В събитието взеха участие Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Боряна Белчева от Съюз за стопанска инициатива, Красимир Игнатов от Централен кооперативен съюз, Димитър Бранков от БТПП и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, водачите на листи на „БСП за България“ в Плевен, Бургас и Добрич – проф. Румен Гечев, Петър Кънев и Димитър Данчев, водачът в столичния 23 МИР Христо Проданов, както и кандидати за народни представители от трите софийски МИР-а.

„Това, което преживяхме последната година и половина коренно промени представите ни за икономика и как ще продължат нещата от тук нататък. Това, което ни предстои след 11 юли е една сложна политическа обстановка, в която очевидно ще имаме шарено представителство с липса на доминиращо еднопартийно мнозинство, което ще обуслови нуждата от тематични мнозинства по редица въпроси“, заяви Паргов.

„На Плана за възстановяване и устойчивост се гледа като на панацея. Преди 15 години така беше с еврофондовете. Това са допълняеми средства“, каза той.

Лидерът на столичните социалисти подчерта, че България е богата на ресурси държава и трябва да създава условия за работа. „Тогава, част от всички тези проблеми ще намерят своето лесно разрешение“, допълни той.

Според него смисъл от влизането в еврозоната ще има едва тогава, когато средният стандарт на живот е поне 70% от този в Европа. „Ние не сме против влизането, но е важен моментът“, обясни Паргов.

„Можете в лицето на представителите на БСП в бъдещия парламент да разчитате на подкрепа за една немалка част от това, за което говорим днес, а и по много други въпроси“, каза Калоян Паргов.

„Трябва да се помисли как да има взаимодействие между секторите, които заедно да работят за реализацията на проекти с добавена стойност за икономиката“, заяви вторият в листата на „БСП за България“ в 23 МИР Благовест Кирилов.

„България се намира на едно от последните места в Европа, както по дигитализация на икономиката, така и по степен на иновации. Парадоксалното е, че все още има доста добри специалисти, особено в сектора на комуникационните технологии, но не се използват. Да не говорим за електронните услуги, както за граждани, така и за фирми. Електронното управление за момента гълта финанси, но ефект от това няма“, заяви той и допълни, че трябва да си отговорим дали искаме да го направим проформа или искаме да спомага за създаване на продукти с добавена стойност. „Нямаме много време за действие, тъй като след коронавируса светът се движи динамично и трябва да си поставим въпроса, къде искаме да бъдем. Искаме да бъдем евтини или искаме да бъдем иновативни и да предлагаме продукти с по-висока добавена стойност?“, попита Кирилов.

Кандидатът за народен представител обясни, че това, че у нас е било евтино преди години, може би е било ефективно и е довело до инвестиции и иновации, но сме стигнали до момент, когато не можем само да предлагаме услуги, а трябва да създаваме продукти.

По думите му трябва да се помисли как да има взаимодействие между секторите, които заедно да работят за реализацията на проекти. „Образованието трябва да е включено в целия този процес и от БСП сме заложили доста мерки и за него. За да може наистина и то да реализира кадри, които да имат реализация в България и да бъдат полезни за икономиката. Крайно време е и държавната администрация да бъде дигитализирана. Това че ще донесе полза за фирмите и гражданите и ще я постави под контрол“, заяви Благовест Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай