Какво се случи с изчезналата секционна комисия?

Снощи ЦИК обяви, че е изгубила връзка с цяла секционна комисия в Лондон

Какво се случи с изчезналата секционна комисия? | StandartNews.com

Снощи ЦИК обяви, че е изгубила връзка с цяла секционна комисия в Лондон. Това е и причината окончателните изборни резултати да се бавят. Кореспондентът на Нова тв в Англия тръгна по следите на изчезналата комисия, за да разкаже как се е стигнало до тази абсурдна ситуация.

„Опасявам се, че става въпрос за много повече от една секция. Разговарях с десетина изборни доброволци, които ми споделиха, че въпросната секция в Западен Лондон е получила контролна разписка. Това означава, че нейните документи и отчети се намират в ЦИК. Има още една секция - в Лутън, която не е получила контролна разписка”, обясни Павлина Трифонова.

В нощта срещу понеделник от ЦИК не са отговаряли на нито един от посочените телефони. Членовете на секцията споделиха пред кореспондента ни, че се притесняват и затова са посетили посолството ни в Англия.

„Няма изчезнала секция. Има несвършена работа от ЦИК. Председателят и секретарят са чакали до сутринта. Нямаме информация защо се бавят документите, при положение че гласуването беше машинно. Няма кой да стои и да чака ЦИК почти 30 часа”, заяви пред Нова тв Цанка Петрова, член на СИК - Илинг, Лондон.

Едва трима души от Централната избирателна комисия е трябвало да обработят протоколите от 135 секции.

Пред bTV Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК обясни, че всъщност проблемът се крие в т.нар. междинно звено, където отиват документите от всяка секционна избирателна комисия в чужбина - то е контролирано от ДАНС. Там има прекалено дълга верификация, според него, и проблемът може да се реши, ако за чужбина има създадена Районна избирателна комисия (РИК), каквато сега няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай