Вторник,

Какво се случи с изчезналата секционна комисия?

От: Мартина Суботинова -
3366
Какво се случи с изчезналата секционна комисия?
A
A
A

Снощи ЦИК обяви, че е изгубила връзка с цяла секционна комисия в Лондон. Това е и причината окончателните изборни резултати да се бавят. Кореспондентът на Нова тв в Англия тръгна по следите на изчезналата комисия, за да разкаже как се е стигнало до тази абсурдна ситуация.

„Опасявам се, че става въпрос за много повече от една секция. Разговарях с десетина изборни доброволци, които ми споделиха, че въпросната секция в Западен Лондон е получила контролна разписка. Това означава, че нейните документи и отчети се намират в ЦИК. Има още една секция - в Лутън, която не е получила контролна разписка”, обясни Павлина Трифонова.

В нощта срещу понеделник от ЦИК не са отговаряли на нито един от посочените телефони. Членовете на секцията споделиха пред кореспондента ни, че се притесняват и затова са посетили посолството ни в Англия.

„Няма изчезнала секция. Има несвършена работа от ЦИК. Председателят и секретарят са чакали до сутринта. Нямаме информация защо се бавят документите, при положение че гласуването беше машинно. Няма кой да стои и да чака ЦИК почти 30 часа”, заяви пред Нова тв Цанка Петрова, член на СИК - Илинг, Лондон.

Едва трима души от Централната избирателна комисия е трябвало да обработят протоколите от 135 секции.

Пред bTV Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК обясни, че всъщност проблемът се крие в т.нар. междинно звено, където отиват документите от всяка секционна избирателна комисия в чужбина - то е контролирано от ДАНС. Там има прекалено дълга верификация, според него, и проблемът може да се реши, ако за чужбина има създадена Районна избирателна комисия (РИК), каквато сега няма.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички