Изборигейт. Има ли заговор за саботаж на вота?

ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите за изборните протоколи, Манолова зове президента да се намеси

Изборигейт. Има ли заговор за саботаж на вота? | StandartNews.com

 

Дни след като "Информационно обслужване" предупреди ЦИК, че не може да спази сроковете за оповестяване на изборните резултати заради технически затруднения при отчитане на бюлетините, се разгоря огромен скандал между ГЕРБ и БСП кой и защо усложнява изборния процес. Първо, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че прекалено сложния начин на попълване и регистриране на протоколите от секциите се прави умишлено, за да се генерира хаос и да се компроментират изборите от тези, които губят. После ЦИК отговори, че протоколите са опростени и проблем не би трябвало да има. БСП яхна вълната и обяви, че ГЕРБ нарочно раздухва скандала, за да намалят избирателната активност. Накрая Мая Манолова призова президентът да свика Консултативният съвет по националната сигурност, за да обсъдят хаоса, който се очертава седмица преди изборите и нарече скандала – Изборигейт.

Ето и целия скандал през деня:

Томислав Дончев: БСП целят тежка конституционна криза

В безсилието си да постигнат адекватен изборен резултат повече от една политически сили целят създаването на тежка конституционна криза. Това обяви на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев, водач на Коалиция ГЕРБ-СДС в 7 МИР Габрово.

"Имаме изкуствено усложнен изборен процес и аз не мога да повярвам, че това е случайно или е недоглеждане. Това е нарочно, за да има повече грешки, да се забави обработването на резултатите, да се генерират хаос и нетърпение и да се получи чудесна среда за политически спекулации и коментари", допълни той.

По думите му имаме предизборни заявки от партийни централи, от президентството, че изборният процес ще бъде компрометиран, непрозрачен и изкривен.

"Имаме информация за опити за провокации на локално и национално ниво в изборния ден. Каква е целта от целия този комплекс? За мен първата цел е персонална и политическа реабилитация на загубилите. Втората цел е създаването на дълбоко конституционна криза. Няма по-тежка конституционна криза от тази, в която имаме обявен резултат от изборния процес и една голяма част от българските граждани не вярва, че това е резултатът. За мен това е голямата цел", допълни Дончев.

Кой е Томислав Дончев - заместник министър-председател - Общество -  DarikNews.bgСпоред него, по правило оплакването от начина на организация на изборите е патент на губещите.

"Днес обаче трябва да предупредим и алармираме за казус, който е извън контрола на народните представители, Народното събрание и контрола на правителството. Казус, който ще затрудни изборния процес в частта на броене и отчитане на резултатите", допълни той.

Според ГЕРБ вина за твърде сложните протоколи имат членовете на ЦИК от квотата на БСП и по-конкретно Емил Войнов, които са изготвили моделът им, в който не са спазили изисквания за опростено съдържание.

От ГЕРБ отбелязаха още, че недействителните гласове са поставени пред действителните гласове в протокола. 9 графи имат идентично и близко по съдържание изискване. Това ще доведе до объркване работата на СИК, заявиха от управляващата партия.

ВИЖ ОШЕ: ЦИК контра на Дончев

Георги Свиленски: Подобни внушения отблъскват избирателите

Според БСП обаче ГЕРБ нарочно правят внушения за хаос в изборния процес, за да отблъснат българските граждани от гласуване и от участие в СИК. Това каза водачът на листата на "БСП за България" в 24-ти МИР София град и председател на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски.

"Вие, уважаеми колеги от ГЕРБ и "Обединени патриоти", въведохте двойния начин на гласуване, който вероятно ще породи притесненията, които сега се чуват. Засрамете се, уважаеми колеги от ГЕРБ. Даже и в наглостта си трябва да имате граници. Не може да продължавате по този начин да спекулирате с решенията и законите и спазването на държавността. Нарочно правите внушения за хаос в изборния процес, за да отблъснете българските граждани от гласуване, така и българските граждани от участие в СИК, от участие в изборния процес като застъпници, наблюдатели и представители на политически партии", заяви още Свиленски.

Георги Свиленски: Купеният вот на евроизборите не беше малко - News.bg

Той обяви, че БСП е гласувало против въпросния протокол и промените в Изборния кодекс.

"Призивът ми към участниците в изборния процес е да работят внимателно, спокойно, да не се бърза. Те са достатъчно грамотни и умни хора и ще се справят с този протокол", каза още той.

Манолова: Това е нов Изборигейт

Призовавам президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради хаоса, който целенасочено се организира на предстоящите парламентарни избори. Така реагира Мая Манолова за поредицата от брифинги днес във връзка с организацията на изборния процес на 4 април и отчитането му. Според нея в схемата участват ЦИК, Информационно обслужване, а и се включват и двете основни партии - ГЕРБ и БСП, които си прехвърлят отговорността за "бъркотията, която самите те създадоха с изборните протоколи".

Мая Манолова срещу ЦИК заради решение за имената на коалициите - Webcafe.bg

Манолова определи ситуацията като институционален удар срещу честността на изборния процес: "Изборигейт" и почерта, че е скандално, че това се случва след закриването на 44-то Народно събрание. Сега ли разбраха ГЕРБ и БСП колко са сложни и дълги изборните протоколи, попита Манолова и ги упрекна, че с промени, приети октомври месец миналата година, са "минирали" възможността резултатите от изборите да излязат в срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай