Иван Айолов: Енергетиката е гаранция за развита икономика

Трябва да се създаде национална програма за подкрепа на бизнеса, смята кандидатът за народен представител от 25 МИР Станислав Младенов

Иван Айолов: Енергетиката е гаранция за развита икономика | StandartNews.com

Енергетиката е гаранция да има развита икономика. Икономика само със слънце и вятър не може да стане. Това заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР Иван Айолов по време на представянето на икономическите приоритети в предизборната платформа на БСП. В събитието взеха участие председателят на БСП – София Калоян Паргов, Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Боряна Белчева от Съюз за стопанска инициатива, Красимир Игнатов от Централен кооперативен съюз, Димитър Бранков от БТПП и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, водачите на листи на „БСП за България“ в Плевен, Бургас и Добрич – проф. Румен Гечев, Петър Кънев и Димитър Данчев, водачът в столичния 23 МИР Христо Проданов, както и кандидати за народни представители от трите софийски МИР-а.

Айолов каза, че необходимостта от изграждането на АЕЦ „Белене“ е доказана. „А ние фатално изоставаме по изпълнението на този проект. Той може да започне още утре, докато за стартирането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ са необходими поне още 10 г.“, обясни кандидатът за народен представител.

„Говорим за мощности, които да гарантират базовата енергия на страната. В програмата на БСП са записани и двата проекта. Записано е освен развитие на ядрената енергетика и развитието и използването на хидроенергийния ресурс на страната, който има доста сериозен капацитет“, изтъкна той.

По думите му трябва да има корекции на Закона за възобновяемите енергийни източници, за да се даде свобода и да бъде намалена административната тежест при изграждане на такива обекти.

„Вторият много сериозен проблем, който чука на нашата врата, е комплексът „Марица изток 2“ и какво правим с него“, смята Айолов. Според енергийния експерт е абсолютно погрешно да се харчат пари от Плана за възстановяване и устойчивост за него. „Трябва да се помисли за друга технология, която има приложение в много държави – за кръгова икономика, в която се използват като горивен елемент вода и въглища“, заяви той. Айолов смята, че ако се газифицират енергийните блокове в „Марица изток 2“, то това би означавало да се погребе въгледобива, което ще доведе до загуба на собствен енергиен ресурс и до социална буря.

„Едно от нещата, което БСП трябва да направи, е да създаде национална програма за подкрепа за ликвидност на малките и средни предприятия, която да бъде финансирана със средства от националния бюджет. Това ще позволи много бързо помощта да достига до фирмите, които кандидатстват. Тази процедура трябва да е бърза, кратка и с опростени разходи“, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР Станислав Младенов

„Един от проблемите е, че предишното правителство не положи необходимите усилия, за да преодолеем последствията от пандемията във връзка с предоставянето на помощи за българските малки и средни предприятия“, категоричен бе Младенов. Той допълни, че към днешна дата са изплатени помощите на не повече от 60% от средните предприятия, които са кандидатствали. „Всяка една помощ е добра, когато дойде навреме“, смята той.

Според него това забавяне се получава, защото се работи с европейски средства, които следват своя цикъл както по отношение на отчетност, така и по отношение на разпределяне и на оценка на самите кандидати. „Държавната администрация и по-специално Оперативна програмата „Иновации и конкурентоспособност“ не разполагат с необходимия административен капацитет, за да направят оценката толкова бързо и да предоставят помощта в кратки срокове“, обясни кандидатът за народен представител.

По думите му парите, инвестирани в българската икономика, подпомагат и гражданите. „Не се подпомагат предприятията, когато те имат най-голяма нужда, а когато хората започнат да излизат на улицата, защото нямат работа. Тогава започват да ги подпомагат през Бюрото по труда. А не е ли по-логично да се подкрепят предприятията, за да не остават хората без работа“, заяви той.

Другото нещо, което Младенов смята, че трябва да направи БСП, е да преодолее процесите, които са свързани с намаленото производство в сектор C. Как може да стане това? „Тъй като има загуби в човешките ресурси, задължително намалява и производствения капацитет в малките и средни предприятия. За да преодолеем този негативен ефект е редно да потърсим помощ в областта на технологичната модернизация. Автоматизацията и роботизацията ще повиши производствения капацитет в сектора на леката и преработващата промишленост“, изтъкна той.

„Най-краткият път, за да подобрим икономическите показатели на малките и средни предприятия, е да потърсим изход в декарбонизацията чрез предоставяне на грантове за изграждане на фотоволтаични мощности“, смята Станислав Младенов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай