Вторник,

И в Скопие е ниска избирателната ни активност

От: Стандарт -
И в Скопие е ниска избирателната ни активност
A
A
A

И в столицата на РС Македония Скопие отчитат ниска избирателна активност за изборите у нас. Изборният ден там бе без инциденти, обясни в интервю за Радио България журналистът Владимир Перев от Северна Македония.

Гласуват по-малко хора, отколкото миналия път, казва Владимир Перев. Според него част от хората се притесняват да го направят, заради несъгласията около политиката България - Македония по отношение на македонската нация, македонския език и т.н.

"Но онези, които гласуват, го правят и за да изявят своето българско гражданство. Те искат да потвърдят етническата си принадлежност и да покажат на българската държава, че не са напразни усилията за отстояване на позицията при преговорите за евро членството на Северна Македония и признаването на българския етнос", обясни Перев.

Относно честите полемики за гласуването на граждани от Северна Македония, придобили българско гражданство и с адресна регистрация в Кюстендил и Благоевград, Владимир Перев коментира, че на този тип гласоподаватели не бива да се гледа като на хора, които ще наклонят везните в България към една или друга политическа сила. 

"Тези хора са си взели българските паспорти и са заминали в Германия, Испания, Великобритания и Италия - казва той. - Тези гласоподаватели са там. Политиката на българските посолства трябва да се насочи към гласоподавателите, които живеят извън Македония и България, в рамките на ЕС", обясни той.

По думите му всички знаем, че гласуването е право, но и задължение на гражданите, които трябва да дадат своето мнение за ставащите неща в държавата, от чиито ползи се възползват те в крайна сметка.".

Запитан какво ще се промени в България след парламентарните избори, Перев каза, че очаква да се състави правителство, но не и на всяка цена. Защото, по негови наблюдения, не вижда готовност която и да е партия или коалиция да направи отстъпки от вече заявената си позиция. И въпреки това, "от политиците винаги може да се очакват изненади", смята Владимир Перев.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички