И в Скопие е ниска избирателната ни активност

Гласуват по-малко хора, отколкото миналия път, казва журналистът Владимир Перев

И в Скопие е ниска избирателната ни активност | StandartNews.com

И в столицата на РС Македония Скопие отчитат ниска избирателна активност за изборите у нас. Изборният ден там бе без инциденти, обясни в интервю за Радио България журналистът Владимир Перев от Северна Македония.

Гласуват по-малко хора, отколкото миналия път, казва Владимир Перев. Според него част от хората се притесняват да го направят, заради несъгласията около политиката България - Македония по отношение на македонската нация, македонския език и т.н.

"Но онези, които гласуват, го правят и за да изявят своето българско гражданство. Те искат да потвърдят етническата си принадлежност и да покажат на българската държава, че не са напразни усилията за отстояване на позицията при преговорите за евро членството на Северна Македония и признаването на българския етнос", обясни Перев.

Относно честите полемики за гласуването на граждани от Северна Македония, придобили българско гражданство и с адресна регистрация в Кюстендил и Благоевград, Владимир Перев коментира, че на този тип гласоподаватели не бива да се гледа като на хора, които ще наклонят везните в България към една или друга политическа сила. 

"Тези хора са си взели българските паспорти и са заминали в Германия, Испания, Великобритания и Италия - казва той. - Тези гласоподаватели са там. Политиката на българските посолства трябва да се насочи към гласоподавателите, които живеят извън Македония и България, в рамките на ЕС", обясни той.

По думите му всички знаем, че гласуването е право, но и задължение на гражданите, които трябва да дадат своето мнение за ставащите неща в държавата, от чиито ползи се възползват те в крайна сметка.".

Запитан какво ще се промени в България след парламентарните избори, Перев каза, че очаква да се състави правителство, но не и на всяка цена. Защото, по негови наблюдения, не вижда готовност която и да е партия или коалиция да направи отстъпки от вече заявената си позиция. И въпреки това, "от политиците винаги може да се очакват изненади", смята Владимир Перев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай