Горещи данни: Слави диша във врата на Борисов

Огромна подкрепа за служебния кабинет

Горещи данни: Слави диша във врата на Борисов | StandartNews.com

Слави Трифонов диша във врата на Бойко Борисов. Това сочат последните данни на "Маркет линкс". Агенцията и бТВ представиха съвместно проучване на нагласите за отношението към служебния кабинет и предстоящите избори.

Разликата между ГЕРБ и партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов е 2 пункта и половина.

21% от хората, които заявили, че ще отидат до урните, казват, че ще подкрепят ГЕРБ. От гласуващите вот за „Има такъв народ” дават 17,6 на сто. Битката за второто място към днешна дата е ожесточена. 17,1% казват, че ще гласуват за БСП.

„В последните седмици „Има такъв народ“ (ИТН) отново отсъства от публичния дебат, затворена в собствената си медия и това води до демобилизация на електората й“, каза пред бТВ социологът Добромир Живков, управител на „Маркет Линкс“. Той очаква отново 6 партии да влязат в парламента, като най-интересна според него ще е битката именно за второто място.

"ГЕРБ е свит до твърдото си ядро и малко е вероятно електоралната подкрепа да намалее до изборите”, каза експертът. Според проучването в парламента влиза и партия "Изправи се! Мутри вън" с резултат от 4,2%.  Социолозите са измервали доверието към ВМРО и ВОЛЯ – НФСБ отделно – както се явиха на миналите избори. Механичното събиране на резултатите им показва, че са на входа на парламента с 4 на сто доверие, като запазването му зависи от кампанията.

"Сумарният сбор на патриотичната нова формация също има някакъв потенциал. Не винаги математическият сбор се оправдава", отбеляза Живков.

"Възможно е и повече българи да отидат до урните на 11 юли, когато ще се проведат предсрочните парламентарни избори", каза Живков и съобщи, че според проучването 63% от гражданите са готови да гласуват.

„Маркет Линкс“ отчита висока подкрепа за служебното правителство. По думите на Живков това е нормално, защото винаги изпълнителната власт започва със силно доверие в началото на мандата си.

 „Над 50% от българите одобряват формата на служебния кабинет, приемат  го като добре балансиран от партийна гледна точка. Приемат го като начин и средство да се върви към предсрочни парламентарни избори“, обясни социологът.

„По-принцип новата изпълнителна власт се ползва с по-висок рейтинг на самия старт на своята дейност. Тук контрастът се усилва от това, че предишното управление беше стигнало много ниски нива. Надеждите на българските граждани се насочват към следващите избори“, посочи Живков. 

Кадровата политика на служебното правителство също получава одобрение от над половината българи, показва проучването на „Маркет Линкс“. Това е част от нагласата за промяна и търсене на ново решение на проблемите, обясни Добромир Живков.

63% са декларирали, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, това може би ще ни доведе до по-висока избирателна активност, добави той. „Около 80% от българите са декларирали, че ще останат в населените си места към датата на изборите. За тях процесът на гласуване ще бъде традиционен“, отбеляза Живков.

„Много ясно се очертава актуалното разделение в обществото. Имаме ного сериозна партизация. Имаме над 20% подкрепа за ГЕРБ и тяхната коалиция със СДС. Докато на обратния полюс са около 60% от българите. Това се отразява и в различни въпроси, които мерим“, обясни Добромир Живков. По думите му 56% одобряват промените в изборното законодателство и машинния вот.

Проучването е реализирано съвместно от bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 1067 лица над 18 г. в страната в периода 19 – 27 май 2021-ва година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай