Събота,

Експерт: Машините за гласуване не могат да се манипулират

От: Агенция Стандарт -
174
Експерт: Машините за гласуване не могат да се манипулират
A
A
A

„За нас по-важно беше да постигнем необходимото ниво на увереност, че машините за гласуване имат комплексна сигурност на защита – това е съвкупност от всички защити и одитни пътеки, които могат да се извършат, за да може да се удостовери съответствието в изборните резултати“, каза пред БНР председателят на Държавата агенция Електронно управление / ДАЕУ/ Красимир Симонски във връзка със сертифицирането на машините за изборите и гаранциите за истинността на вота.

„Ние извършихме едно удостоверяване на една на пръв поглед лесна за функциониране на машина – направихме пълни функционални тестове и изследване на кода, а колегите от Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация извършиха проверка на хардуеъра и съответните сертификати, които трябва да придружават машините.

Машините не могат да се манипулират с устройство отвън - те имат много вериги за защита. След пълните изпитания ние снехме нещо като „пръстов отпечатък, който удостоверява по уникален начин, че софтуеърът, който се използва за гласуване,  е точно този, който ние сме проверили - никой не може да го манипулира след нас - веднага ще се промени този код и това ще е индикация, че има манипулация на кода", разясни експертът.

"Този код е публичен, ние сме го публикували с нашето решение, а всяка СИК ще си го провери в началото на изборния процес, този код излиза с първоначалния протокол, за да види, че не е гласувано преди това. След това гражданите могат да го видят този протокол на вратите на секционните комисии.

Не може да се извършат и манипулации с данните във флашките, защото данните ги има на вече излезлия преди това хартиен протокол и от там нататък няма как да се подправи този хартиен протокол, той става публичен и каквато и да е намеса по него ще даде несъвпадение, гаранитара се тайната на вота в машината", поясни още председателят на Държавата агенция Електронно управление Красимир Симонски.

"В бюлетините не се отчита времето кой човек в колко часа е гласувал, самата машина не знае кой е гласувал, има едно разместване по едни случаен алгоритъм така че, не може да се знае последователността на гласуването. Не може и двама души последователно да гласуват с една и съща карта", каза още Симонски.

По думите му при спиране на електрозахранването се запазват подадените до тогава вотове.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com