ДПС: Планът за възстановяване е слаб

Планът е слаб, неамбициозен и пълен със стави проекти, каза Станислав Анастасов

ДПС: Планът за възстановяване е слаб | StandartNews.com

Изслушване на правителството в Народното събрание за Плана за възстановяване на България ще е първата инициатива на ДПС в новия парламент. Това съобщи зам.-председателят на Движението Станислав Анастасов, водач на листата във Видин, по време на предизборен дебат по бТВ. Планът, който имаме в момента е слаб, неамбициозен и пълен със стави проекти, каза Анастасов. И подчерта: „ДПС има много ясна програма за ускорено икономическо развитие, има много ясен план как да възстанови държавността в България, как да възстанови авторитета на институциите.”.

„Като във всеки избор за парламент ние се състезаваме с идеи и то в един труден период на здравни и икономически предизвикателства. Ние от ГЕРБ никога не сме твърдели, че имаме монопол върху принципи, но винаги сме спазвали принципи. Никога ГЕРБ не е била партия на популизма, а е била партия на ангажименти и изпълнени обещания“, каза транспортният министър Росен Желязков, водач на листата на ГЕРБ в 24 МИР в София. Опонентът му от БСП в района, Георги Свиленски, шеф на предизборния щаб на Столетницата, призова за промяна в управлението, която да гарантира държавност, демокрация, справедливост, образована и здрава нация, работеща и модерна икономика. По думите на кандидат-депутата на ВМРО Искрен Веселинов в центъра на усилията на партията е запазването на традиционното семейство и отстояването на националните принципи, които ни правят българи.

Разваляне на концесията на летище София, на концесиите за българските плажове и на всички концесии, „ограбващи българския национален интерес“, ще иска БСП, обяви Свиленски. Гоните чуждите инвеститори, какви послания отправяте, контрира Желязков.

 „Една година светът е в безпрецедентна епидемиологична ситуация. Това е криза, която няма общ протокол. Затова всяка държава следва собствените възможности, ресурси и подходи. Ние за една година успяхме да налучкаме пулса на ситуацията – в здравен аспект реакциите са бързи, а в икономически аспект са навременни“, изтъкна още Росен Желязков.

По думите му икономиката в България функционира и произвежда, а показателен за това е БВП за 2020 г. и приходите в бюджета, които са показали, че ГЕРБ управлява кризата по оптималния начин, не по-лошо от развитите европейски държави.

Ако не бяха европейските пари, растежът щеше да е нула, каза Станислав Анастасов. И обясни, че ГЕРБ не повишава данъците, но вдигането на осигуровките изяжда увеличените заплати. Според него икономическите мерки, особено компенсаторните, са били много бавни и накрая се е получило като във вица: „Докато си науча магарето да не яде, то умря“. Младите хора вече не мечтаят за 1 500 лв. заплата, те мечтаеха за това прези 10 години. Сега мечтаят за перспектива, каза още зам.-председателят на ДПС.

Георги Свиленски обяви, че за повече от 10 години управление ГЕРБ не е успяла да реформира системата на здравеопазване в България. По думите му в момента управляващата партия налучква мерките и е виновна за липсата на лекари, медицински сестри, санитари и места в болниците и затова болни да умират на стълбите на лечебни заведения.

 „Аз току-що научих, че само БСП са знаели, че има пандемия още преди 10 г. Г-н, Свиленски вие бяхте във ВМА, не мисля, че лечението, което сте получил там е неадекватно, не мисля, че е свързано с това да умирате по стълбите”, отговори Желязков. И заяви, че инвестициите в здравната система са 2 млрд. лв. повече, отколкото са били 2017 г. На здравната карта няма населено място, в което да няма възможност за болнично лечение, каза министърът.

„По отношение на мерките мога да кажа, че действително България успя да запази един нормален режим на ограничения. Има обаче неща, които не са прецизирани. За нас предизвикателството е във фазата на отварянето – да се даде възможност на хората да си изкарват прехраната, а не да ги подпомагаме“, коментира Искрен Веселинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай