Опашки от сутринта пред секциите в Турция

Полицейският час не важи за гласоподавателите, униформени охраняват секциите

Опашки от сутринта пред секциите в Турция | StandartNews.com

Опашки се извиха още от сутринта пред секциите за гласуване в Турция. По традиция в южната ни съседка са най-много гласувалите български избиратели извън страната. Тази година предварителни декларации са попълнени от 21 000 души. 

В 7 часа в присъствието на поне половината членове на секционните комисии започва вота във всички 35 секции в Турция. За гласуващите с български паспорти тук не важи наложеният полицейски час и те могат свободно да отидат до урните с документа си за самоличност. Турска полиция охранява още от вчера изборните секции, съобщи БНР. 

През нощта 4-ма униформени полицаи и двама цивилни дежуриха пред всяка секция, а в изборния ден за реда и спазването на мерките, които са в сила в Турция ще следят по 6-ма униформени и двама цивилни турски полицая. 

За разлика от предишните избори този път изселниците от България имаха възможност предварително да попълват декларации, но могат и да го направят и на място. 

Голямата неизвестна е дали традицията в Турция да се регистрира най-високата избирателна активност в български секции, ще бъде спазена и тази година. 

За разлика от минали избори, този път няма да има масово пътуване до България за вота. Не е ясно дали това ще означава, че всички тези хора ще отидат до най-близката секция до тях или просто ще си останат у дома, опасявайки се от пандемията.

В квартал Авджълар в Истанбул през целия ден вчера имаше микробуси с високоговорители, които обясняваха как ще се проведе вота за български парламент. Но в друг район на Истанбул, Газиосманпаша, нямаше никакви индикации, че днес предстои вот, улиците бяха пусти. 

Изборният ден продължава до 20 часа с възможност за удължаване до 21 часа. Очакват се дълги опашки в Истанбул, Бурса и най-вече в Чорлу, където има две секции, а предварително регистрираните за вота са по близо 2000 за всяка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай