Неделя,

БСП насочи страстта си навътре

От: Редактор -
174
БСП насочи страстта си навътре
A
A
A

Предизборната кампания няма да е фокусирана върху идеи. Тази прогноза направи в предаването "Политически НЕкоректно" социалният антрополог Харалан Александров. Той уточни, че очакванията му са двигател на кампанията да са силни емоции и страст, а не ценностни, идеологически или визионерски конструкции:

"Отдават се на тревогата на оцеляването в пандемията и на борбата за власт. Това са първични, много мощни тенденции, които в по-цивилизовани общества и в по-спокойни времена успяват да бъдат удържани. По всичко си личи, че ще премине в този дух. Много повече ще се апелира към страховете, гнева, разочарованието и чат пат към надеждата, но много по-малко към разума и към рационалното конструиране на бъдеще".

Александров даде пример, че открива това дори на езиково ниво, защото има вече партия, която съдържа в името си две повелителни изречения - "Изправи се! Мутри, вън!", което, според него, звучи заклинателно:

"Което означава, че апелира към емоцията и е много далеч от идеята за конструиране на бъдеще, което по необходимост е на езика на някакво експертно знание. Мисля, че имаме напускане на експертността и това не е изненадващо, предвид цялата криза на авторитетите и на модерната наука, която вярва в прогреса, управляемостта и в това, че можем да предвидим бъдещето, можем да го създадем и да го управляваме".

Според него твърдите партийни ядра са доста мобилизирани и битката ще бъда за разширяване на перифериите.   

Социалният антрополог прогнозира БСП да загуби част от партийната си енергия за вътрешни преподреждания:

"Тя изглежда като организация, която се бори да спечели избори и същевременно се бори със себе си". 

По думите му няма нищо по-естествено от това след 10-годишно управление на ГЕРБ - да дойде БСП на власт:

"По всичко си личеше преди няколко месеца, че това ще се случи, но в момента вече започвам да го поставям под въпрос, защото страстта в социалистическата партия изглежда насочена навътре, а не навън. Но не можем да отречем яркото и силно лидерство на Корнелия Нинова".

Лидерството в ДПС има мистично-окултен оттенък, смята Александров:

"Имаме мъдрец - в лицето на Ахмед Доган, който се поизнася по отвъдно стратегическите въпроси. И много активно оперативно лидерство на терен".

Според него лидерството на Бойко Борисов е на "човека, който работи, строи и се бори срещу ентропията":

"Това му гарантира подкрепа, но ще видим как ще се реализира на бъдещи президентски избори". 

Според него е възможна бъдеща управляваща коалиция между БСП и ГЕРБ, но:

"Да се конституира територия на разговор, в която да се поставят важните въпроси за ценността и за морала - кое е допустимо и кое не е.

Защото, ако затворим този разговор, и решим да не се караме, като не поставяме трудните въпроси за корупцията, за подмяната, за предателството на представителството, отказат да се дебатират тези въпроси води до огромно напрежение и разочарование. Което дава енергия на разрушителните революционни и разрушителни тенденции в обществото".


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com