Бойко Рашков с разкрития за купуването на гласове

Идентифицирали сме много лица, които започват да създават организация за купуване на гласове

Бойко Рашков с разкрития за купуването на гласове | StandartNews.com

Безпрецедентен натиск е оказван върху избиратели. Тази информация е докладвана на вътрешния министър Бойко Рашков от областния управител на Смолян, обяви вицепремиерът на брифинг след заседанието на Министерски съвет.

„В някои населени места има оказван огромен натиск върху избиратели - по различен начин и по различни причини”, обясни МВР-шефът.

Рашков не назова конкретни имена, но подчерта, че деянието е съществено.

"Идентифицирали сме много лица, които започват да създават организация за купуване на гласове", разкри силовият вицепремиер.

„Спрямо тези лица в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на действителния им вот с такъв, който тяхната воля не диктува. Тези, които се занимават с такава дейност, трябва да знаят, че няма да останем безучастни“, отсече Бойко Рашков.

МВР-шефът каза, че областният управител на Смолян му е споделил, че в някои населени места се оказва огромен натиск върху граждани, за да дадат гласа си за определена партия, но отказа да посочи коя е тя.

Ако някой отиде в Горското стопанство да си закупи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги, всичко това се използва за натиск върху тези лица, което е позорно явление, поне по моя оценка. Ако продължава така до изборния ден, дали ще означава, че този гражданин, върху който е оказан такъв натиск, ще може да изрази волята си и ще може да гласува за онази политическа партия, на която симпатизира? Или ще даде своя вот за онзи, който е упражнявал недопустим натиск?“, каза още Рашков.

"Взехме решение „Информационно обслужване" да участва в поръчката за доставка на 1 637 машини за гласуване на 11 юли", обясни още Бойко Рашков.

Средствата ще бъдат преведени на ЦИК, които ще ги пренасочат към „Информационно обслужване“ и доставчика на устройствата. Рашков уточни, че машините ще бъдат товарени от Холандия и ще пристигнат в България до края на седмицата.

"Машините ще бъдат ситуирани за съхранение и охрана там, където са онези машини, които послужиха за гласуването на 4 април. Обсъждаме възможностите по линия на международното сътрудничество да осигурим по-лесно транспортиране до нашата страна, за да може по-своевременно да осигурим възможност за тяхната настройка и готовност за ползване в изборния ден", добави служебният вицепремиер.

Той припомни, че на редовните парламентарни избори, които се проведоха на 4 април, бяха осигурени около 9 600 машини за гласуване. Рашков напомни и за несполучливия опит на ЦИК за преговори за доставка на допълнителни устройства със „Сиела Норма“ – досегашният доставчик.

„Тази договорка не се реализира докрай поради неизгодната цена, която беше предложена от тази фирма. Четири дни по-късно преговорите със „Сиела Норма“ бяха преустановени, а на 14 юни поръчката беше прекратена. Нещата не можеха да останат на това ниво и се пристъпи към обсъждане на друг вариант – с „Информационно обслужване. Това е държавна фирма, в която държавата има 99% участие и на практика първо ЦИК взе решение да се закупят тези машини, а Министерският съвет разгледа въпроса за възлагане на такава задача на „Информационно обслужване" така, че да участва в поръчката за доставка на 1 637 машини за изборите на 11 юли“, обясни вътрешният министър, цитиран от Агенция "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай