Борисов-с министрите,Доган-с младите,Нинова-с верните

Слави показа експерти, Хр. Иванов преброи своите, Цветанов събра стари приятели

Борисов-с министрите,Доган-с младите,Нинова-с верните | StandartNews.com
  • Слави показа експерти, Хр. Иванов преброи своите, Цветанов събра стари приятели

Едва ли насрочвайки изборите за 4 април, президентът Румен Радев си е дал сметка, че кампанията за новия парламент знаково ще тръгне в Деня на Свети Йоан Български. В желанието си да не угоди на никого указът му улучи право в десетката католическия Великден и в политическото лутане никой не помисли за малко познатия мъченик. За добро или зло мнозина от мераклии за власт могат да се огледат в житието му. Поддал се Йоан Български на дяволските козни, отрекъл се от Христа. Решил да изкупи греховете си и отишъл в Атон. Но не издържал да служи смирено и избягал. Решил по християнски да се кръсти в джамия и накрая платил с главата си. Поучителна история.Кой с какъв багаж от хора и идеи тръгна за вота на 5 април?

ГЕРБ заложи на министри и губернатори

Супер подготвените министри са водачи на листи. Депутатите-тарани в прокарването на управленските политики са след тях - на избираеми позиции, за да бутат листата напред.На местата, където № 1 са емблематични лица като проф. Григор Горчев в Плевен или Любен Дилов син в Бургас, подгласниците са зам.-министри, губернатори или областни координатори на ГЕРБ. Това е схемата на листите в половин България и особено ясно се вижда във Враца, Монтана, Габрово, Смолян, Бургас, Плевен и др. Отборът се допълва от председатели на общински съвети.10 са изненадите при ГЕРБ. Бившият финансов министър Владислав Горанов не е в листите. Но решението му не е изненада. Депутатската банка за финансист от неговия ранг отдавна е тясна. Менда Стоянова и Красимир Велчев също изпаднаха от списъците. Стоянова бе финансовото острие на ГЕРБ в парламента, емблематичен депутатът от Пловдив. Бившият председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев пък доскоро се смяташе за един от най-близките до лидера Бойко Борисов депутати. В крайна сметка "синята душа" на ГЕРБ Георги Марков все пак няма да играе на вота, а ще е консултант на партията от 1 април.Вежди Рашидов остава да пази гърба му в Пловдив без да води друга листа. Цвета Караянчева, за която пък се смяташе, че ще бъде преместена от Кърджали, остава № 1 в списъка за града. И даже каза, че ще се бори за по-добър резултат от единия мандат, който ГЕРБ хващаше досега в региона. Любен Дилов - син, води ГЕРБаджиите в Бургас. Росица Кирова, която бе изгонена от Слави Трифонов като областен координатор за Видин, играе № 1 за ГЕРБ в града. В Пловдив област води губернаторът Дани Каназирева, която бе основен опонент на Здравко Димитров в кметската надпревара под тепетата. От коалиционните партньори СДС единствено лидерът на сините Румен Христов оглавява списък за вота.Проветряване в листите няма, има позициониране в регионите и щурм за имунитет - депутатски. Начело са не красавици, които красят банките, а супер подготвени хора, които ще теглят гласове с експертизата си. Така по своеобразен начин ГЕРБ контрира партията на Слави, която даде сериозна заявка за участие на експерти с международна подготовка и опит в изборите.

Доган рестартира партията си

Ахмед Доган изненада всички. Заложи на младите в ДПС. Всяка от листите на Движението, предстани в четвъртък е със средна възраст около 42 години. Удар в десетката е списъкът за лидерския 25 МИР в София. Докато старите партии сблъстват лидерите си Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Христо Иванов, че дори и Васил Божков, ДПС сложи за водач Райна Иванова (31г) магистър икономическо право на ЕС от Сорбоната в Париж с бакалавър право пак оттам. Младата дама е акаунт мениджър в международна компания и владее 6 езика: английски, френски, немски, испански, руски и латински. След нея е острието на ДПС в европарламента Илхан Кючюк, втори мандат евродепутат, втори мандат вицепрезидент на АЛДЕ. Средната възраст на листата е 31 години.За депутати се кандидатират лидерите на младежките структури в страната. Те ще водят листите в едни от най-важните градове. Така почетният председател на Движението д-р Доган дава знак за обновяването на партията.В Хасково № 1 ще е Сезгин Мехмед, председател на националната младежка организация на ДПС. Във Велико Търново води областният младежки лидер Мъстън Мъстънов, в Бургас - Севим Али, младежки лидер в региона. Първият в Търговище -Джейхан Ибрямов, опитният депутат на ДПС, е бивш младежки национален лидер. По две листи ще водят председателят на Движението Мустафа Карадайъ, който поема най-тежките райони - Кърджали и Шумен, и заместникът му Халил Летифов, който отива в Благоевград и в Стара Загора. Доган знаково изпраща в бедния Северозапад двама от зам.-председателите на ДПС. Във Враца водач ще е Йордан Цонев, а във Видин - Станислав Анастасов. Този ход е знак желанието на ДПС да помогне с експертния си икономически потенциал развитието на региона. Специално подчертано отношение се забелязва към жените, които са водачи в шест от националните листи на ДПС. Евродепутатката Иска Михайлова ще води листата в Пазарджик. В Сливен - начело е Хатидже Георгиева, бивша зам.-кметица на Сунгурларе. В Габрово пък е Мелекбер Велева. В Плевен водаческото място запазва Велислава Кръстева.

Експерти за министри, не водачи показа Слави

Хората очакваха от шоумена в политиката атрактивни листи, но Трифонов ги изненада с обрано представяне, ясни и точни послания, никаква помпозност.Представи по сектори чрез телевизия 7/8 екипи от по трима професионалисти, повечето от които завършили, специализирали и реализирали се зад граница. Със строгата си визия и премерен изказ те до един сякаш казваха: готови сме още утре да поемем властта. В отбора му изпъкват енергетикът Иван Хиновски, експертът на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова, проф. Андрей Чорбанов, банкерът от Люксембург Любомир Каримански, бившият зам.-вътрешен министър Николай Радулов, единственият ветеринарен одитор към ЕК и експерт по безопасност на храните за внос в ЕС Цветанка Войнова.

ВМРО с най-атрактивни списъци

На противоположния полюс се позиционира ВМРО. Докато всички смятаха, че воеводите ще представят консервативни листи, хората на Каракачанов извадиха най-атрактивните списъци за следващия парламент. Следвайки успешната формула с кандидатирането на Андрей Слабаков за европарламента, воеводите вдигнаха за Народното събрание жена му - обичаната Ернестина Шинова. Тя се кандидатира от Шумен и от Варна. Листите ще краси, както каза Красимир Каракачанов, и шестата в света хубавица Жени Калканджиева. За да го опровергае, дамата, на чийто остър език не би противостоял и най-опитният парламентарист, заяви: Мога от раз да сглобя калашник.

БСП се отвори за спортни легенди Ако не познавахме Корнелия Нинова и желанието й за политическа власт, със сигурност щяхме да решим, че тя се кандидатира за селекционер на националния отбор по футбол, а не за лидер на парламентарна група. На голмайстора на Бистришките тигри Бойко Борисов по би му отивало да кани футболисти в листите, но Нинова реши да го засенчи и на този фронт. Цели четирима ветерани и то от най-известните влизат на избираеми места в червените списъци. В 24 МИР в София един до друг ще играят легенди на Левски и ЦСКА - Емил Велев - Кокала и Христо Марашлиев. В Пловдив пък Нинова организира дебри "Локо" - "Ботев" в листите си, събирайки на едно място Георги Георгиев-Гецата и Любо Корадов. Спортният почерк на списъците допълва автомобилният състезател Крум Дончев, който ще дава газ срещу Томислав Дончев с първия болид в Габрово.Извън закачките Нинова заложи на лоялността. Водачи са само верни на нея хора, мнозина от вътрешната опозиция направо бяха изтрити от листите. Дори с рискове като този да преместищатният сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1984 г. Таско Ерменков от София в Разград. И да изправи срещу Теменужка Петков армейския генерал Кольо Милев.

ВОЛЯ и НФСБ разшириха коалицията

Свой собствен почерк демонстрира новата патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ. Тя заложи на ветрило от партньори, привлече БЗНС, ОСД, БСДП, ХДП, Радикалдемократическата партия и Български демократичен съюз "Радикали". Отговори на спортните заигравки на останалите партии с легендарния Димитър Пенев и "златната обувка" Петър Жеков. И тръгна към изборите с доказалите се депутати Кръстина Таскова, Боряна Георгиева (ВОЛЯ) и Борис Янчев (НФСБ).

Щурмовак - политик е схемата при Хр. Иванов

Подобно на БСП и при градската десница водещ принцип е лоялността. Листите са подредени по схемата "Опасен чар": щурмовак - политик. В София и Пловдив срещу Борисов и Нинова ще играе Христо Иванов, морски щурм в Бургас ще прави Иво Мирчев, разузнавателни номера ще върти в Благоевград Атанас Атанасов.

Цветанов с приятелски листи, Мая със себе си

И докато Корнелия залага на партийна вярност, а градската десница - на политическа правоверност и политкоректност, при Цветан Цветанов водещ принцип е приятелството. Листите му са пълни с негови авери кметове и бивши членове на ГЕРБ, както и с приятелския кръг около братя Вълневи и българи от Америка с интереси у нас. Емблематична е благоевградската листа на републиканците, където след водача Цветанов са провалилите се кметове на ГЕРБ, но участници до зори с рождените дни на бившия втори - Атанас Камбитов, Георги Икономов, Кирил Котев.Манолова, на която социолозите дават два пъти по-високи проценти, отколкото на Цветанов, играе по-мъжки. Тя си е сама за себе си, разчита на личните си обиколки и пушилки. Защото е наясно, че освен нея, Татяна Дончева и триото, станало дуо, друг разпознаваем няма.Картите са раздадени. От днес играта започва. Социолозите са категорични, че за първи път предизборната кампания ще решава вота, защото мнозина от избирателите заявяват, че ще решат кого да подкрепят в последния момент. От това кой как ще изиграе ръцете си зависи ще седне ли след месец на масата за преговори за властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай