Битката за Благоевград. Оспорвана и интересна

ДПС пуска тежката артилерия, ГЕРБ чисти хора на Цветанов

Битката за Благоевград. Оспорвана и интересна | StandartNews.com

Като една от оспорваните, но и най-интересни битки на парламентарните избори, се очертава Благоевград.

ДПС пуска тежката артилерия – със сигурност поне ще удвои резултата си. ГЕРБ се чисти от вярната на Цветан Цветанов Даниела Савеклиева, но залага на останалите депутати, които са след водача транспортният министър Росен Желязков. Синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов - Стефан, е последен, но с послание "Много сме, силни сме!".

Слави направи най-младежката си листа, водена от изтъкнат адвокат.Червеният списък ще търпи голямо пренареждане, тъй като се чакат сериозни преференции за проф. Светлана Шаренкова и депутата Богдан Боцев.Цветан Цветанов събра низвегнатите кметове Камбитов, Икономов и Котев.ВМРО заложи на Ангел Джамбазки да дърпа колата със сегаши депутати.

Мая Манолова с триото не посмя да се появи в Пиринско и изпрати Димитър Делчев от ДБГ.Христо Иванов също сви перките, жертва се Атанасов, който от серевния изток сега се пребазира към южния запад.  

Ето и подробностите:

ДПС пуска тежката артилерия за Благоевград

Двама заместник-председатели на Движението водят листата. Халил Летифов и Йордан Цонев заемат съответно първото и второто място в списъка с кандидати за депутати от Пиринско.Трети е Елхан Кълков и така до 17-то число, все местни хора от региона, каза Ведат Хюсеин, областен лидер на партията.Той заяви, че ще водят позитивна и градивна кампания. Въпреки пандемията ще имаме срещи и разговори с хората, като спазваме мерките. Очакваме добър резултат, надявам се да се представим добре в региона, коментира Ведат Хюсеин.В листата са и имената на Ибрахим Зайденов, Джалил Божнаков, Здравко Тренчев и Осман Мисирков.На осмо място е общинският съветник в местния парламент в Благоевград Ивайло Червилов.

Третият Юда на Борисов

Кметът на Сандански Кирил Котев, известен с целувката на ръката на Борисов, заби и последния пирон в ковчега на ГЕРБ, регистрирайки се като кандидат за депутат в партията на дългогодишния приятел и дясна ръка на Бойко Борисов, Цветан Цветанов - "Републиканци за България".Събитието с целуването на ръка на вожда Борисов бе от Сирни заговезни, когато по традиция така се иска прошка. Тогава, премиерът бе сравнен с Кръстника.Кирил Котев бе два мандата кмет на Сандански от партията на Бойко Борисов.На местните избори през октомври 2019 година обаче, той бе номиниран с червен картон от гражданите в курортната община, които категорично го отсвириха за кмет на града трети мандат. Така заедно със съпартийците си Атанас Камбитов и Георги Икономов, Котев стана третия кандидат за кмет от ГЕРБ в Пиринско, изгубил доверието на съгражданите си.А за преминаването си в "Републиканци за България" се похвали самият Котев с пост във фейсбук страницата си."През годините неведнъж съм заставал пред Вас открит и съм получавал доверието Ви!Благодарение на Вашата подкрепа през 2014 г. бях избран за народен представител, година по-късно спечелих и изборите за кмет на община Сандански. С много общи усилия и съвместна работа успяхме в реализирането на немалко проекти, както от позицията ми в народното събрание, така и като кмет.След местните избори през 2019 г. реших да напусна всички политически позиции заемани от мен до тогава. Сега съм готов и решен да не оставям целта, към която се стремя от години, а именно чрез работата си да помагам за развитието на Сандански и региона.Вярвам, че можем да продължим по този път с нови идеи и реални проекти, които по време на кампанията ще представям пред Вас. Натрупах повече опит и Вашата подкрепа ми дава увереност, че в народното събрание можем да задвижим много позитивна енергия за осъществяването на всички добри инициативи за района.Знаете, че никога не съм делил хората по партии и съм еднакво отворен към всеки!Благодаря на всички санданчани, които ме подкрепяха и вярваха в успеха ни през тези години. На парламентарните избори ще успеем отново!Днес официално бях номиниран за кандидат народен представител в листата на ПП "Републиканци за България" с номер 3." Водач на листата на републиканците е Цветан Цветанов.

БСП – стар локомотив, но луксозни вагони

След настоящия депутат от София проф. Георги Михайлов, престижното второ място получава адвокат Емил Колевичин, който е дългогодишният председател на БСП в Разлог. Трети в кандидат-депутатската листа е председателят на БСП в Сандански от миналата година Младен Тимчев - племенник на бившия кмет на Сандански Андон Тотев и зам.-кмет в екипа му. Четвърта е Светлана Шаренкова.На пета позиция е сложен сегашният депутат от БСП – бившият заместник-кмет на Гоце Делчев Богдан Боцев, който близък е с водача на листата проф. Михайлов. С него в края на миналата година бяха заедно доброволци в гоцеделчевската болница. Нещо любопитно - на вота през 2017 г. той събра най-много преференции сред социалистите – 5238, и в цялата страна го би само Корнелия Нинова с 6996 преференции. Сигурно и сега ще влезе.На 6-а позиция е общинският председател на БСП и заместник-кмет на Благоевград Любен Милев. Той е единственият кандидат-депутат от Благоевград, след като местната организация взе решение да прати само неговото име. За Милев са гласували 24 партийни другари.Реденето на списъка всъщност започна със скандал, след като общо 21 делегати от Петрич, Кресна, Симитли, Банско, Благоевград и Якоруда напуснаха областния съвет в знак на несъгласие с методиката, по която били определени 18-те кандидат-депутати от всички номинирани от областта близо 60 социалисти.

Листа без Савеклиева

Изключително любопитна е подредбата на листата на ГЕРБ след водача Росен Желязков. Втори е шефът на РУО в Благоевград Ивайло Златанов, който е и общински съветник, и председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания. На трето, четвърто и пето място са настоящите депутати Георги Динев от Петрич, д-р Емил Тончев от Разлог и Александър Мацурев от Банско. На шесто място е председателят на ГЕРБ в Сандански Стоян Стоев. Седмото място е определено за коалиционния партньор СДС, което ще бъде заето от бившия син депутат – юристът Борислв Миланов. На осмо място е директорът на ТД на НОИ – Благоевград Илиян Георгиев. На девето място е Никола Джингаров, ръководител на ГЕРБ в Гоце Делчев, а на десето – Денис Шингов от Гърмен. На последното 22 място е депутатът Стефан Апостолов от Симитли, който вчера навърши 33 години. За преминалия в Христовата възраст син на кмета на Симитли Апостол Апостолов последното място едва ли е проблем, тъй като той ще разчита на висок преференциален вот, както стана на предишните избори, когато преференциите го изстреляха в първа лига и стана депутат в настоящия парламент.Любопитното е, че от гражданската квота като кандидати за народни представители са номинирани благоевградският адвокат Теодор Тошев, който беше юрисконсулт на ОбС – Благоевград по времето на кмета Атанас Камбитов, както и бизнесменът Димитър Урдев, бивш общински съветник от БЗНС „Ал. Стамболийски” в продължение на 3 мандата. Изненадващо е, че в депутатската листа не са дългогодишният народен представител Даниела Савеклиева и шефката на „ВиК” Росица Димитрова, която е председател на общинската организация на ГЕРБ в Благоевград .Явно чистенето на ГЕРБ от хора, които носят негативни ефекти е принудило Стефан Апостолов да е последен. Ето поста му:"Предстоящите избори ще бъдат важни, както за България, така и за Симитли! Бъдещето е във Вашите ръце. Ако сте доволни от моята работа и от нещата, които успях да направя като народен представител през последните 4 години, то ще се радвам да ме подкрепите. 22-то място в листата не ме притеснява, защото смятам, че с Ваша помощ ще успеем да се справим, както направихме и на предните избори. Всеки глас, който ще получа от Вас, ще приема като оценка за работата, която съм свършил!В следващия един месец, когато ще се намираме в предизборна кампания очаквайте информация за всичко, което съм свършил като народен представител, както и отчет във връзка с обещанието, което направих към Вас на предходните избори, а именно всеки месец да дарявам половината от заплатата си за Ин витро процедури, както и за други благотворителни каузи!И да не забравяме нашия девиз: "Много сме! Силни сме!".

След като стана ясна листата, последва знакова оставка.Общинският председател на Жени ГЕРБ Благоевград инж. Елена Ташкова се оттегли от поста."Изразявам личната си и професионална благодарност към всички Вас за гласуваното доверие и за множеството номинации, които получих от Община Хаджидимово, Сатовча, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Сандански, Кресна, Струмяни, Разлог, Банско, Симитли, Белица, Якоруда и Благоевград. Благодаря Ви! Вашата подкрепа е висока оценка за работата ми за ПП ГЕРБ през последните години. За съжаление не получих доверието на ръководството на ПП ГЕРБ и няма да бъда част от предизборната листа за предстоящите парламентарни избори в Благоевградски многомандатен избирателен район.В тази връзка, считам, че в настоящия момент мой морален дълг е да се оттегля от поста, който заемам като общински ръководител на Жени ГЕРБ Благоевград.Не напускам партия ГЕРБ. Ще посветя всички свои знания и умения на увеличените ми професионални ангажименти като началник-отдел в ДФ "Земеделие"", написа в социалните мрежи Ташкова.

Слави с най-младежкия отбор

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" в Благоевградско подреди най-младежката листа от експерти и успели хора. Начело е областният координатор на партията адвокат Илко Стоянов - умерен политик с опит, авторитет и доказани професионални качества. Втори е Георги Попов- Благоевград, юрист, работи в Топлофикация-София, на 48 г.Трети е Христо Гушков от Сандански. Той е лицево-челюстен хирург, стоматолог, работил е в САЩ и Великобритания, 36 годишен. Четвърта е Анита Коцелова от Петрич, експерт, с висше икономическо образование и здравен мениджмънт, в момента учи и право. Пети е Янко Богоев - Благоевград, завършил висше образование в Нидерландия, където и работи като мениджър, 31 годишен. Следва Гълъбица Спахиева-Мачкова от Гоце Делчев, висше образование, работи като стоматолог, завършила е и училище за политология “Димитър Паница”, 28-годишна. Мария Чобанова от Разлог има висше педагогическо, работила е като учител, сега е в малкия бизнес, 41 години.  Атанас Дафинов от Благоевград има висше образование, активен спортист и бивш футболист, завърнал се от САЩ, 33 години, Станислав Богдански от Благоевград е с висше образование, работи като застраховател, 30 години. Димитрина Николова - Струмяни, висше образование, работи в социалната сфера, 49 години. Следва Фикрет Гегов - Хаджидимово, който идва от частния сектор, 50-годишен.  Марина Харизанова от Благоевград, е завършила право и икономика, 30 годишна. Пламен Качаков - Гърмен, експерт счетоводител, работи със собствена счетоводна къща, 36 години.  Професор Иванка Асенова - Благоевград, 55-годишна, е преподавател по Физиологична психология, Невропсихология в Югозападен университет "Неофит Рилски".

Адвокат и лекари след Джамбазки

След евродепутата Ангел Джамбазки застават Стоян Божинов, който и в момента е народен представител и Иван Стоянов, заместник - областен управител на Благоевград и председател на общинската структура на воеводите в града.Един от най-доказаните адвокати в областта - Иван Чолаков от Сандански, застава на четвърто място. Следва Калин Грънчаров, член на общинското ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).Част от екипа на ВМРО в област Благоевград са и двама лекари, специалисти в своята област – д-р Андрей Янакиев - началник отделение "Образна диагностика" и заместник-управител на борда на директорите на МБАЛ Благоевград и д-р Светослава Коцева – специалист по стоматология и член на Български зъболекарски съюз. Директорът на Военен клуб – Благоевград и макроикономист Станимир Радулов и Мариана Пашова, която представя Петрич, също намират място сред кандидатите за народни представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай