Сряда,

10 изненади на вота до 13 ч.

От: СТАНДАРТ -
1875
10 изненади на вота до 13 ч.
A
A
A

Десет изненади поднесе вотът за 45-ото Народно събрание още до 13 ч.

1. Активността

Опашки пред урните у нас и в чужбина се извиха от ранни зори въпреки дъждовното време. Цяла седмица социолозите вещаеха рекордно ниска избирателна активност и обясняваха, че прогнозите са невъзможни, защото пред урните ще излязат в добрия случай 2,8 млн. избиратели, в лошия – 2,4 милиона. Народът обаче ги опроверга. В 11 ч. активността бе 12,5 на сто – колкото бе и на миналите парламентарни избори. През 2017 година бюлетина пуснаха 3,6 млн. избиратели, активността за деня бе 54,07%. Президентът Радев се удиви на масовото гласуване, много от партийните лидери – също.

2. Хората бягат от социолозите

Хората масово отказваха да участват в анкетите на социолозите. Директорът на „Алфа рисърч” Боряна Димитрова се принуди да излезе с призив към избирателите да не бягат от анкетьорите, защото неучастието им в екзитпола изкривява данните.

3. Трудности с машините

Митът за по-доброто машинно гласуване рухна. Оказа се, че на много места в страната има проблем с устройствата. 10 машини изобщо не стартираха. Емблематичен бе примерът във Велико Търново. Около 09:30 гласуването в 4 МИР с машини бе спряно и продължи само с хартиени бюлетини. По обяд заради проблеми спря и вотът с машини в Добрич.

4. Рекордна активност в Турция

На фона на мрачните данни, че Турция се нарежда на трето място в световен мащаб, след Индия и САЩ, по брой на заразените от коронавирус, активността в съседната държава бе рекордна. Пред секциите се извиха огромни опашки от наши сънародници, които искат да гласуват

5. Доган и Карадайъ гласуваха знаково

Знаково гласуване в 9 ч. направиха почетният предесдател на ДПС Ахмед Доган и лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Доган гласува в София и вдигна палеца на победата, а Карадайъ пусна точно в 9,09 ч. бюлетина в Кърджали.

6. Борисов гласува без камери

Премиерът Бойко Борисов за първи път гласува без камери. Съпроводен само от пиара си Севделина Арнаудова той пусна бюлетина в Банкя, обяви че това са най-скъпите избори, провеждани досега и отиде да запали свещ в Дивотинския манастир.

7. Цветанов спази традицията на ГЕРБ – от храма пред урната

Цветан Цветанов може да е конкурент на ГЕРБ, но спази традицията предишната си партия като от урната отиде право в храма във Велико Търново..

8. Радев избра деня на вота за удар

Президентът Румен Радев избра деня на вота, за  да коментира шпионския скандал. Той индиректно удари управляващите като заяви: "Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците и злепоставя тежко България"

9. Мобилните урни сработиха

Най-голямото притеснение на ЦИК и изборната администрацията, че мобилните урни няма да сработят, сощо бе опровергано до 13 ч. Общо 283 са подвижните избирателни секции в страната, 46 от които обслужват карантинирани лица. От СДВР изготвипа специализирани маршрути за движението на автомобилите, които превозват членовете на подвижните секционни избирателни комисии до адресите на избирателите. Мобилните урни се движеха дори с таксита.

10. Христо Иванов отново се завъртя

Един от най-запалените по последно поддръжници на машинния вот- съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов,демонстративно показа хартиената си бюлетина, която пусна на вота.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички