Животновъди въртят чевермета за 24 май

Животновъди въртят чевермета за 24 май | StandartNews.com

Велико Търново. Чевермета с крехко агнешко месо ще се завъртят за втори път на ливадите край Петропавловския манастир за 24 май. Тридневният събор на овцевъдите в България се организира от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ) със съдействието на Министерство на земеделието и храните.

Животновъдите ще демонстрират състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, а на финала ще има и аукцион за племенни животни. В отделен кът ще бъдат показани породисти български овчарски и каракачански кучета. По алеята на занаятите всеки ще може да си купи овче и козе мляко и месо. В специална шатра Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу.

В рамките на събора ще се проведе и първото издание на Национален фолклорен фестивал „Заблеяло ми агънце" за "Сценичен танц" свързан с обичаите за Гергьовден и за надсвирване с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти, кавал, дудук, гайда и други. Ще има и специален конкурс за овчарска песен с участието само на деца и юноши в неравностойно положение.

Изложението ще е разположено на площ от 40 дка, върху които ще бъдат изградени две сцени, 10 шатри за различни видове занаяти, шатра от 800 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози. Овцевъди и козевъди от Македония, Молдова, Словения, Сърбия и Румъния ще се включат в събора. През втората вечер на феста ще има и нестинарско шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай