Желязната Галя от Долината на розите

Желязната Галя от Долината на розите | StandartNews.com

Тя върна блясъка на празненствата с Царица Роза. Всяка година в седмиците в края на пролетта и началото на лятото Казанлък се превръща в карнавал. По улиците на града се връщат традициите с розобера, розоваренето и дефилето с Царица Роза. Кметицата на Казанлък Галина Стоянова днес и през почивните дни отново ще е домакин на мегашоуто. Спектакълът пък се очаква да привлече като магнит и тази година съгражданите й и десетки туристи.

"Имаме всички дадености и амбиции да превърнем Казанлъшката долина - на розата и на траките, в световен туристически феномен", убедена е "желязната лейди" на Казанлък, както не без основание вече я наричат съгражданите й. "Искам да направя Казанлък истинска културна столица на България", посочи амбициозната си цел първата дама кмет на Града на розите още в началото на мандата си. И със завиден размах и инициативност започна да вплита като в пъстра шевица уникалното наследство на траките и всичко свързано с казанлъшката роза. С много настойчивост успя да убеди бившия финансов министър Симеон Дянков да отпусне целево пари за разработката на общ устройствен план на целия комплекс от тракийските могили в Долината на царете. "Без него не можехме да направим и една крачка, това ни развърза ръцете да започнем да реставрираме, експонираме и извадим на показ една по една тракийските гробници", казва Стоянова. Тя е категорична, че ще направи уникалната долина световен туристически феномен. Този сезон за пръв път туристическо влакче ще разхожда туристите край могилите в Долината на царете. "България вече направи официално предложение в ЮНЕСКО комплексът от гробници, съхранили артефакти от древната тракийска цивилизация, да влезе в списъка на световното културно наследство", припомни голямата цел Галя.

Самата кметица смята себе си за позитивен човек. Хората край нея пък твърдят, че тя е "най-добрият човек, когото познават". Въпреки че животът й не се е стекъл по мед и масло. Едва 16-годишна, загубва майка си. На плещите й ляга отговорността да се грижи за по-малката си сестричка, да помага на баща си и едновременно с това да учи здраво. Въпреки тежкият период Галя завършва със златен медал учителския институт в Стара Загора, а след това и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Продължава да трупа знания и в Open University, UK. Повече от 10 години оглавява детската градина в казанлъшкия завод "Арсенал". Именно тук Галя разработва и внедрява първия образователен европроект у нас - международната система за възпитание и образование Step by Step.
Амбициите на кметицата да популяризира празниците на розата вече излизат извън страната. Галина Стоянова посрещна 24 май в швейцарската столица Берн. Предишната вечер там бяха представени Долината на розите и тракийските царе. Поканата за културния десант дошла лично от българския посланик в Швейцария Меглена Плугчиева. На празника се дивяха трима швейцарски министри и десетки гости, пред които казанлъшка фирма демонстрира на живо как се приготвят козметични продукти на основата на розово масло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай