Жълтите павета стават културна ценност

Жълтите павета стават културна ценност | StandartNews.com

София. Столичният общински съвет постанови жълтите павета в София да бъдат обявени за културна ценност, по предложение на проф. Вили Лилков от ДСБ. Идеята бе подкрепена от всички присъстващи и гласуването бе единодушно "за". С днешното решение се възлага на кмета на столицата Йорданка Фандъкова да поиска това от Министерството на културата.

В причините за предложението Лилков изтъква, че жълтите павета в центъра на града са "многолик символ на София". Според него е наложително настилката да бъде удостоена със статут на културна ценност, така че настоящите и бъдещите поколения да бъдат задължени да я пазят и да се отнасят към нея с грижа и внимание.

Професорът смята, че жълтите павета може да се класифицират като културна ценност - културен ландшафт по смисъла на чл. 47, т. 6 от Закона за културното наследство, където пише, че това е "съвкупност от пространствено обособени устойчиви културни напластявания, резултат от взаимодействие на човека и природната среда, характеризиращи културната идентичност на дадена територия".

"Когато се каже "жълтите павета", изниква усещането за София, за нейния център, за Софийския университет и БАН, за култура и история", мотивира идеята си Лилков и добавя, че те свързват множество паметници в едно неделимо цяло.

В сайта на Столичната община пише, че паветата в центъра на столицата са жълти повече от столетие. Те са поставени по времето на кмета на София Мартин Тодоров.

След като получат официално статута си на културна ценност, паветата ще бъдат заснети, описани и при ремонт ще се изисква да бъдат възстановени в същия вид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай