Застрашени от фалит медици протестираха в Благоевград

Застрашени от фалит медици протестираха в Благоевград | StandartNews.com

Символичен протест на своя професионален празник проведоха здравните работници от Специализирана болница за активно лечение по онкология „Свети Мина" - Благоевград.

Лекари, медицински сестри, лаборанти излязоха в 11,30 часа пред сградата на болницата, за да изразят несъгласието си с новата методика за финансиране на лечебните заведения, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните. Здравните работници се опасяват, че новата методика може да доведе до фалит на лечебното заведение. Според проучване на Сдружението на общинските болници бюджетите на отделни здравни заведения в страната вече са орязани с над 20% на база миналогодишните им разходи. Новата методика за финансиране първоначално предвиждаше те да получат до 95% от средствата, с които са разполагали миналата година.

В последния месец обаче стана ясно, че бюджетите на лечебните заведения ще бъдат намалени с още 7 на сто и те ще разполагат с не повече от 88% от миналогодишните си пари. Независимо от събраното недоволство протестът бе символичен и работата не е прекъсвана и за минута. Демонстрацията ни цели не създаване на хаос, а обръщане на внимание, че при новата ситуация ще бъдем принудени да затваряме отделения, заяви управителят на онкологичната болница д-р Георги Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай