Засилен контрол на ГКПП „Маказа“ заради шарката по овцете

Засилен контрол на ГКПП „Маказа“ заради шарката по овцете | StandartNews.com

Кърджали. Областната епизоотична комисия в Кърджали реши ОД на МВР в Кърджали и Гранично полицейско управление в Момчилград да засилят контрола на българо-гръцката граница в района на Граничния контролно-пропускателен пункт "Маказа" и в областта. Мерките се налагат с цел да се предотврати проникването на шарка по овцете и козите от други региони.

Животните могат да бъдат транспортирани за незабавно клане след преглед от ветеринарни лекари и издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство. Със заповед министърът на земеделието и храните забрани пазарите и изложбите за дребни преживни животни на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград.

Шарка по овцете и козите беше доказана в село Стоилово, област Бургас и в село Кочан, Благоевградско. Шарката е силно заразно вирусно заболяване по животните, което нанася големи загуби, но не е опасно за хората.

„В област Кърджали животни се преглеждат от август и не са установени признаци на болестта", съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните Кърджали. Всички собственици на животни да бъдат предупредени да не допускат преминаване от едно стадо в друго да не купуват животни с неясен произход, бе решено още на заседанието на Областната епизоотична комисия в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай