Заралии искат лаборатория за анализ на храните

Заралии искат лаборатория за анализ на храните | StandartNews.com

Стара Загора. В Старозагорска област отново да заработи държавна лаборатория за анализ на храните, за да пести време и пари на фирми и организации в региона. Това е настояла на среща с министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков областният управител Живка Аладжова, която му е представила конкретни проекти в областта на селското стопанство.

До преди няколко години лабораторният анализ за безопасността на храните се извършваше в Стара Загора, но след това е преместен "необосновано и без ясни мотиви" в Хасково. Сега множеството фирми от хранително-вкусовата промишленост в Старозагорския регион са принудени да чакат ред по график или пък да търсят частни лаборатории в съседните региони за експертни становища и консултативна помощ за качеството и безопасността на храните в съответствие с националното и европейско законодателство.

Старозагорският губернатор увери, че областната дирекция по безопасност на храните разполага със съответната база, а градът И Тракийският университет - с достатъчно специалисти.

Министър Греков поиска финансов анализ и обосновка на проекта и изрази готовността си да съдейства за реализация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай