Започва ремонт на военни паметници

Започва ремонт на военни паметници | StandartNews.com

Велико Търново. Пет военни паметника ще бъдат ремонтирани с 10 900 лв., които са остатък от отпуснатите 221 420 лв за честванията по случай 100 години от началото на Балканската война в цялата страна. Реставрираните паметници ще бъдат в селата Велчево, Церова Кория и Сушица.

Надгробни плочи и паметници ще бъдат ремонтирани в селата Присово, Въглевци и Плаково. По предложение на директора на РИМ Иван Църов и областния управител инж. Георги Рачев документи ще бъдат подготвени и за военен паметник в село Габровци. В община Стражица са подготвили документи за паметник в село Лозен, чиято реставрация ще струва над 5000 лв. и паметник в село Горски Сеновец. В община Павликени ще получат 6 000 лв. зе ремонт, а в село Димча са поискали нов паметник, посветен на загиналите от войните.

Масови мероприятия, свързани с честванията и поклонения във всички населени места от областта, където има военни паметници, ще бъдат организирани за отбелязване 70 години от края на Втората световна война и 100 години от началото на Първата световна война. Това съобщи заместник- председателят на Съюза на ветераните от войните на България Иван Коев. Предвижда се и популяризирането на спомени, написани на хартиен носител от участници във войните на България. Проекта за Програма ще бъде изпратен до всички общини от областта, като те ще могат да извършват корекции и да дават предложения до 20- ти ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай