Започва дело за турската баня в Берковица

Започва дело за турската баня в Берковица | StandartNews.com

Берковица. Дело за собствеността на т.н. турска баня започва в сряда в районния съд на Берковица, съобщиха от общината. За общинската сграда е заявило претенции мюсюлманско вероизповедание. Искът е подаден в съда преди половин година, но в него няма документ за притежание на обекта от вероизповеданието, а само, че то е наследник на берковската мюсюлманска община.

Не си даваме имота, заявиха от общината. Тя вече е изпратила писмено становище в съда, тъй като е страна по делото. Същата позиция ще защитава и адвокатът и Иван Веселинов.

Турската баня на Берковица е една много стара сграда в две части. Всички, които живеят в града, я помнят все такава. До преди 40 години е била действаща баня, а след това е изоставена и не е използвана за нищо. Преди няколко години по проект "Красива България" е ремонтирана отвън. Общината е имала идеи да я приспособи за музей, но това не е станало.

Турската баня е строена от римляните. Това е доказано с открита плоча, на която има надпис, че е построена за нуждите на легиона, квартирувал в селището под Ком. След това и турците са я ползвали, откъдето иде и името и Турската.

Общината притежава документи, издавани през годините, че е собственик на банята. Според предварителна информация, делото вероятно ще бъде отложено, тъй като ищецът не е представил всички нужни за разглеждането му документи. Хора от града обаче се организират за протест пред съда. На 18 септември те ще дойдат пред сградата в знак на несъгласие с искането на мюсюлманското вероизповедание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай