Закриват паралелка в Симитли, родители и община против

Закриват паралелка в Симитли, родители и община против | StandartNews.com

Благоевград. Закрита бе непрофилираната паралелка за прием след 8 клас в СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в Симитли. Това доведе до напрежение сред родителите на бъдещите деветокласници. От общината обвиниха началника на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов, че на практика „гони" 10 ученици от общината да отидат да учат в областния център.

Според кметството с неясни аргументи просветният шеф закрил паралелката с мотива, че не може РИО да одобри съществуването на маломерен клас. При наличието на по-малко от необходимия брой - 18 деца, със санкция на Златанов обаче е разрешено да има маломерна паралелка за гимназиалния курс в СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в село Крупник, твърдят от общината.

Родители на децата, останали без място в гимназията, недоволстват от налагането на решения „с двоен аршин" за двете гимназии. Те не желаят да изпращат децата си на училище в село Крупник, където е разрешено съществуването на маломерна паралелка. В същото време решението на просветния шеф ги оставя без алтернатива и трябва да пратят децата си да пътуват до Благоевград.

„В училището в Симитли има едва 9 ученици. Водя се единствено от нормативната уредба и закона. Тези деца могат да учат в село Крупник, което е близо до общинския център, за да не пътуват до Благоевград. Но няма как да има паралелка с 9 ученици, докато в Крупник те ще са поне 15", коментира Ивайло Златанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай