Задействаха плана за защита при бедствия в Кърджалийско

Задействаха плана за защита при бедствия в Кърджалийско | StandartNews.com

Заради тежката зимна обстановка и обявеното в община Ардино бедствено положение, областният управител Илия Илиев разпореди да бъде задействан Областният план за защита при бедствия. Заповедта е изпратена до всички членове на Кризисния щаб и кметовете на общини. Илиев ще координира взаимодействието между институциите от Единната спасителна система, чиито усилия са впрегнати в преодоляване на последиците от снежната буря.

И днес в област Кърджали е в сила код червено заради интензивните снеговалежи. В община Ардино, където бе обявено бедствено положение, снегонавяванията по високите места достигнаха 80 см. 243 населени места в региона са без ток. Навсякъде работят аварийни групи на „Електроразпределение", на крак са и екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението". Затворени са пътищата Момчилград-Крумовград, Кърджали-Стремци и Черноочене-Комунига-Паничково. Затруднен е достъпът до Ардино. Разчистват се главните артерии от републиканската мрежа. Пътищата до малките населени места обаче са трудно проходими. Снощи КАТ затвори временно пътя Кърджали-Хасково заради образувала се „тапа" от закъсали автомобили в района на с. Калинка. На територията на цялата област са въведени ограничения за движение на МПС – задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета. От ОПУ предупреждават водачите да не тръгват на път, ако не се налага. Край село Йончево е закъсал пътнически автобус, вероятно идващ от Пловдив. На мястото е изпратен снегорин, който да разчисти трасето.

Десетки са сигналите за закъсали в преспите коли, паднали дървета и наклонени електропроводи. Нарушени са и телефонните връзки. Родилка от джебелско село е извозена тази сутрин по спешност със специализиран автомобил на „Гражданска защита", създадена е организация за извозване на болните на хемодиализа от отдалечените населени места. В Ардино се налага бензиностанциите, които са без ток, да работят на агрегат, за да зареждат снегопочистващите машини с гориво. По данни на метеоролозите, най-висока снежна покривка е измерена на станцията в Токачка – 68 см, в Кирково и Бенковски е над 40 см. ВЕЦ-овете и на трите язовира от каскадата Горна Арда – Кърджали, Студен Кладенец и Ивайловград са пуснати. Според службите, опасност от наводнения няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай