ЮЗУ ще обучава медицински сестри и акушерки

ЮЗУ ще обучава медицински сестри и акушерки | StandartNews.com

Правителството предлага на Народното събрание да приеме решение за преобразуване на факултета „Обществено здраве и спорт" на Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград във факултет „Обществено здраве, здравни грижи и спорт". Това стана ясно след правителственото заседание в сряда. В новото звено ще се извършва обучение в бакалавърска степен по две нови специалности – „Медицинска сестра" и „Акушерка".

Предложението за преобразуването е на Академичния съвет на висшето училище и е подкрепено с положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация.

С откриването на факултета ще се създадат възможности за подготовка на висококвалифицирани медицински кадри за системата на здравеопазването както в региона, така и в страната. Целта е да се преодолее недостигът и да се удовлетвори увеличеното търсене на медицински кадри. «Силно се надяваме, че решението на парламента ще бъде положително за нас. То е изключително важно и в национален мащаб, тъй като всички сме наясно с дефицита на кадри като медицински сестри и акушерки в страната ни», коментира ректорът на ЮЗУ професор Иван Мирчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай