Японски канал снима филм в Хасково

15 млн. японци гледат през екрана Александровската гробница и Хасковската Мадона

Японски канал снима филм в Хасково | StandartNews.com

Хасково. 15 милиона зрители от Страната на изгряващото слънце ще се дивят на Александровската гробница и Хасковската Мадона догодина. Екип на японския Travel Channel, част от корпорацията Turner Group, обиколи чудесата ни през уикенда. Фокусът бе върху Музейния център на тракийското изкуство в Източните Родопи в Александрово. Едночасовият филм за забележителностите на България ще се излъчи през март 2014-та, с 12 повторения през годината, обясниха телевизионерите. Японският Travel Channel има над 4 млн. абонати и се гледа от близо 15 милиона души в Страната на изгряващото слънце.

Некрополът в Александрово не успя да се пребори за Топ 10 на "Чудеса на България" в надпреварата на "Стандарт", но със сигурност ще спечели сърцата на японците. Гробницата е част от 100-те национални туристически обекта и е кандидат за ЮНЕСКО. През 2009 г. отвори врати и музейният център край селото, за построяването на който Япония дари близо 3 млн. долара. Сред най-ярките експонати в Александрово са златните апликации (4500-4000 г.пр.Хр.). Заедно с накитите от Варненския некропол и огърлицата от Хотница те са едно от трите най-стари златни съкровища в света. Освен некропола в Александрово японците снимаха и гордостта на Хасково - статуята на Богородица над Ямача, която е най-високият паметник на Дева Мария в света.

Преди десетина дни красивите стенописи в Александровската гробница събраха очите на японски археолози. Ричию Обара, Хидео Икеда и Кадзуоки Такеючи пристигнаха в България от родината си само за да разгледат некропола. Тримата учени от Страната на изгряващото слънце останаха смаяни от гледката в Музея на тракийското изкуство и колекцията от златни и сребърни накити от времето на траките. Ричию Обара, който е специалист по изгубени антични народи, сподели, че се интересува предимно от т.нар. яздещи народи. И е впечатлен от уменията на траките. "Били сме в микенски гробници, посетихме и гробницата на бащата на Александър Македонски - Филип, но в Александрово силно впечатление ни направи особено много коридорът и фреските", сподели първите си впечатления от репликата на некропола Ричию Обара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай