ВУЗ строи СПА-център за морелечение

ВУЗ строи СПА-център за морелечение | StandartNews.com

На терена, даден от кабинета, Медицинският университет изгражда спортен комплекс за студенти

Медицинският университет във Варна ще строи СПА-център за морелечение и таласотерапия в близост до входа на Златни пясъци, над Ривиера. Това съобщи на пресконференция ректорът проф.д-р Красимир Иванов. ВУЗ-ът има 17 дка собствен парцел край морето и ще го превърне в модерна база за подготовка на кадри за балнеолгия и СПА в цялата страна. В този вид туризъм трябва задължително да работят медицински специалисти, а не аматьори и самоуки хора, подчерта професорът.

А на терена от 137 дка край канала море-езеро, който правителството даде миналата седмица на Медицински университет, ще се изгражда супермодерна спортна база-с многофункционален стадион, плувни басейни, тенис –кортове, както и хотел за конгресен туризъм. Два мегапроекта са пред изготвяне на ПУП, а финансирането ще дойде по европейските програми. Медицинският университет във Варна е със субсидия от 15 млн. лева за годишно обучение и образование, като собствените му приходи са в същия размер плюс европарите спечелени с проекти, които за миналата година са над 5 млн. лева и надвишават три пъти средствата през 2012 г. В момента във ВУЗ-а се обучават 3960 студенти, 3087 от които са български граждани. Все повече расте броят на чуждестранните студенти. Университетът е предпочитано място за обучение на бъдещи доктори и мед.сестри от Европейския съюз, САЩ, Норвегия, Португалия и др.

Ръководството на УМБАЛ „Св.Марина" е поканило здравния министър д-р Петър Москов да открие модерния онкоцентър в нея, съобщи още проф. д-р Красимир Иванов, който е шеф на Борда на директорите на най-голямото здравно заведение в Североизточна България.От миналия месец двата линейни ускорителя в него работят с пациенти, а през октомври ще се сдобие с апарат от най-ново поколение за радиохирургия в страната. Варненската университетска болница „Св. Марина" е еднолично акционерно дружество. Права на управление има еднолично министърът на здравеопазването. От него зависи решението дали да има промени в ръководството й, заяви проф.Красимир Иванов по повод анонсираните рокади от министър Москов за няколко болници.

„Св. Марина" е една успешно развиваща се болница, категоричен шефът на Борда на директорите. Болницата функционира нормално, снабдена е с модерна апаратура. Заплатите на 1800 души персонал се изплащат редовно.Само през 2014 година през Терапията са преминали над 55 хиляди пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай