Влакче ще вози туристи около Царевец за Великден

Влакче ще вози туристи около Царевец за Великден | StandartNews.com

Велико Търново. Туристическото атракционно влакче ще вози туристи най-вероятно още за великденските празници, каза смета на старата столица Даниел Панов.

То направи първата си пробна обиколка във Велико Търново преди седмица и предизвика интереса на ранобудните боляри. Маршрута, по който ще се движи, все още но е уточнен, но след пробите стана ясно че италианската машина се справя добре с изкачванията и острите завой.

363 950 лв. струва влакчето, което е с два вагона и 24 седящи места. То е доставено от Италия по поръчка на Общината и е оборудвано със специална рампа за качване на инвалиди. Локомотива и вагоните ще бъдат предадени за стопанисване и управление на общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".

Най-вероятно първите туристи ще могат да се возят с него още през месец май. Влакчето ще тръгва от туристическия информационен център ще прави обиколка в старата част на града ще минава покрай църквата "Св. апостоли Петър и Павел" в Асенова махала, покрай крепостта "Царевец" и новия музей на скулптурните фигури, а последната спирка ще бъде паметникът на Велчова завера. Предвидено е разходките да бъдат съчетани с екскурзоводски беседи.

Влакчето беше закупено по проекта за подобряване на туристическите атракции и инфраструктура на общината. В обновяването на шест туристически обекта около крепостта "Царевец" бяха вложени над 6,2 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

Преасфалитаренето на засегнатите от ремонта пътни отсечки ще стартира в края на месец май по график от ул. „Независимост" към „Христо Ботев", „Зеленка", „Константин Кисимов" и улицата под Пощата, каза Панов. 500 000 лв. от отпуснатата целева субсидия в размер на 1,5 млн. лв. за преасфалитиране на улиците вече са вложени. Около 200 000 лв. във възстановяването на „улицата на глада" и 300 000 лв. в обновяването на ул. „Бачо Киро".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай