Владиката Наум освети обновената църква в Цар Калоян

Владиката Наум  освети обновената църква в Цар Калоян | StandartNews.com

 

С тържествена Света литургия бе отворен за богослужения напълно обновената и реставрирана църква „Свети Димитър" в Цар Калоян.Русенският митрополит Наум отслужи църковния ритуал в хрма и ръкоположи новия свещеник отец Данчо за духовен пастир на енориашите от лудогорския град.

Молитвеният дом в Цар Калоян отваря отново врати след двегодишен мащабен ремонт, който го преобрази изцяло. Подменен е покривът на строената през ХІХ век сграда, изградени са нови стълби към камбанарията, раставрирани са иконописите, подменен е иконостасът и озеленен дворът. Строителните и реставрационните дейности на стойност 330 хил.лв. са отпуснати от ОП „Развитие на селските райони".Местните хора също са участвали в обновяването на църквата със своя дарителска иницатива, уточниха от кметството в общината.

Десетки миряни се стекоха в харама, щастливи че нов, млад свещеник поема делата на енорията. През последните години вярващите в Цар Калоян на два пъти се вдигаха на лунт срещу досегашния си свещеник, когото обвиняват, че нарушава канона си позволява да рекетира богомолците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай