„Виница" става квартал - съкровище

„Виница" става квартал - съкровище | StandartNews.com

Назовават улиците с имена на скъпоценни камъни

В истинско съкровище е на път да се превърне варненският квартал "Виница-Север", след като улиците му ще носят имена на скъпоценни камъни. Предложението до комисията „Култура и духовно развитие" е на районно кметство „Приморски", което прави улична регулация на 8 селищни образувания и трябва да назове улиците в тях.

Идеята е във „ Виница-Север" те да се казват „Ахат", „Елмаз", "Кехлибар", „Оникс", „Аквамарин", „Топаз", Тюркоаз" и други. Това не е прецедент, защото във варненския квартал „Трошево" пък има улици с романтични имена - „Фантазия", „Копнеж", „Любов" и др.

Преди да влезе предложението в пленарна зала, цялата палитра с имената на скъпоценни камъни, които ще носят улиците, ще бъдат качени в сайта на общината, за да си кажат варненци мнението.

В кв."Изгрев", който граничи с Цветния квартал, улиците ще носят флорни имена, а в „Перчемлията" - звездни. 60 улици в „Добрева чешма" пък ще носят имена от тракийската, славянската, прабългарската и гръцката митология – Артемида, Посейдон, Парис и др.

Има още много улици за наименоване, трудностите идват от това да няма дублажи в регистъра, да са звучни и приемливи за хората, обясни районният кмет Петя Проданова. Има поне още 300 улици, които чакат да бъдат назовани. Една голяма част в район"Приморски" носят имена на заслужили варненци или на бележити българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай