Вековни дървета подсказват климата в миналото

Вековни дървета подсказват климата в миналото | StandartNews.com

Стара Загора. Образци от вековни дървета в различни български планини ще хвърлят повече светлина върху климата преди 2-3 века у нас. Научно-изследователският проект в областта на дендрохронологията се финансира от Министерството на земеделието и храните и ще бъде реализиран от учени от Института по астрономия с НАО "Рожен" към БАН и центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора.

„Вече разполагаме с първите два качествени букови образци, шайби с дебелина от около 6 см и средно тегло около 20 кг, който са приблизително на около 220 години", съобщи доц. д-р Борис Комитов, ръководител на старозагорския център за космически наблюдения.

Именно тук щяла да бъде извършена 100% от техническата обработка, измерванията и количествения анализ на данните от дървесните образци от Централна, Северна и Югоизточна България, както и много от подготвителните и основни дейности по образците от останалите части от страната.

"Основната ни цел е изследване на статистическите връзки между ширините на годишните кръгове на дърветата и различните индекси на слънчевата и геофизична активност и климата за периода 1750 -2010/12 г.", поясни Комитов. Освен това учените щели да изработят и прогностични модели за измененията на климата и растежа на горската дървесна маса през 21-и век. Учените трябва да бъдат готови със своите анализи и заключения до края на тази година.

HELIOTARAXY.COM

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай