Вдигат паметник на скалния призрак Гьоко

Уникалният катерач преодолявал гладки като стъкло канари по гуменки и без въжета.

Вдигат паметник на скалния призрак Гьоко | StandartNews.com

Враца. Почитатели на известния в цял свят рисков катерач Георги Николов от врачанското село Згориград се стягат да му направят паметник на лобното място.

Скалният призрак Гьоко, както мнозина го наричат, загина миналото лято като полетя от Кървавата скала на прохода Вратцата. И този път уви, не възкръсна както се е случвало след две други падания. Вторият път дори избягал от болницата, като си направил въже от чаршафите.

Сега фенове на ученика на Христо Проданов организират кампания в социалната мрежа за монумент, който да се извисява при любимия му скален масив.

Всъщност на тези страховити канари са минали 49 години от живота на човека, който ги е катерил като котка - без екипировка и въжета буквално всеки ден. Той е автор на 17 маршрута, които е подготвил за хилядите алпинисти, които пробват уменията си по тях. Един от най-трудните е кръстил на мореплавателя Георги Георгиев. По ирония на съдбата Гьоко е загинал на любимото място за качване на адреналина си – Малката Вратца. Тъкмо тя е популярна и като Кървавата скала, защото според легендата, последният владетел на крепостта Вратица Радан Войвода е хвърлил от нея хубавата си дъщеря, за да не стане жена на бея. Канарата, която отдалече изглежда гладка като стъкло той преодолявал по гуменки за 4-5 минути. На това отгоре, когато стигал на върха увисвал на една ръка и започвал да прави фигури като акробат в цирка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай