Въведоха пропусквателен режим в детските заведения

Въведоха пропусквателен режим в детските заведения | StandartNews.com

Обединените детски заведения - три на брой на територията на град Генерал Тошево въведоха пропускателен режим, съобщават от добруджанското кметство. Мярката е продиктувана от европейската криза с бежанската вълна от Близкия изток, казват още от кметството. Мотивите за писмото на кмета Валентин Димитров до директорите на детски заведения, които със заповед да въведат пропускателния режим са, че община Генерал Тошево е пограничен район, в който средищния център отстои на едва 12 км от граничния пункт Йовково, а през територията на общината има ежедневен засилен трафик от преминаващи български и чужди граждани от и към границата с Румъния.

"В съседна Турция в момента има поток от около 2.5 млн. бежанци, целящи да преминат легално или нелегално границата с България и да се насочат към по-развитите европейски страни. Ежедневно Гранична полиция задържа огромен поток от нелегално преминаващи страната ни чужди граждани, което от друга страна е изключително рисков фактор от гледна точка на пренасяните недиагностицирани болести и вируси" - се посочва от кметството. Целта на мярката е осигуряване на сигурност за нашите деца и безопасна среда за отглеждане и възпитание и предотвратяване на терористични, варварски прояви, както и претърпяването на имуществени загуби, във връзка с указания на МВР за засилени мерки за осигуряване на контрол на пропускателните режими.

"Децата на възраст 1 – 7 г. обикновено са с неизграден все още имунитет и ежедневните им контакти, особено в периоди на заплаха от вирусни заболявания, трябва да се сведе до възможния минимум. Наш дълг е да се грижим ежедневно за здравето, отглеждането и образоването на най-ценното ни – нашите деца – в сигурна, уютна среда, защитени максимално от негативни фактори", категорични са от добруджанската община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай