Васил Михайлов засади липа под съпровода на „Петко льо капитанине“

Васил Михайлов засади липа под съпровода на „Петко льо капитанине“ | StandartNews.com

Старозагорската мая е такава - липи, поети, опера, театър и кино, с този благотворително-културен фестивал градът е живнал, похвали организаторите на „Златната липа" големият български актьор.

Еуфорията около присъствието и наградата за на големия български актьор Васил Михалов в родния му града, продължи и през втория ден на международния кинофестивал „Златната липа". В неделния ден новият кавалер на на голямата награда за цялостен принос трябваше да изпълни един приятен ритуал. Под звуците на песента „Петко льо капитанине" от култовия сериал за войводата, изпълнена от ансамбъла на тракийското дружество „Одринска епопоя", Васил Михайлов засади своята липа пред Старозагорската опера. В алеята на славата герейна и неговата звезда. Малко след това той прие поканата певиците и запя с тях любимата си песен. Заедно с него бе и най-малкият от тримата му внука – Юлиян.

Преди това в една откровена изповед за своя житейски и творчески път, актьорът-легенда призна, че това е първото дърво, което засажда в живота си. „Обикновено, когато се раждат деца се посаждат дръвчета, а съм тръгнал вече . . . , но ще посадя, а може да предложа това да стане почин на фестивала и на града. Всеки, който се чувства истински старозагорец, може и да е на майната си, с извинение, но когато усети, че е на привършване да дойде тук и да остави след себе си една липа", лансира родолюбивата идея пред своите земляци Михайлов. Той не пропусна да похвали и староагорския градоначалник. „Живеехме на 5 минути от центъра, до казармите, тогава там свършваше градът. Разбрах, че сега на това място се прави парк, браво. Искам да поздравя кмета за това и да не го изпускате. Не ви агитирам, дори не знам от коя партия, но знам, че момчето си върши работата", заключи обичаният актьор.

И през вчерашния ден много старозагорци - роднини, близки, приятели, негови почитатели, дойдоха да стиснат ръката на Васил Михайлов и да го поздравят за наградата. Като двете му първи блатовчедки, сестрите Ана и Фотини, които просълзени се разцелуваха с Васко „Голям род сме, баща ми, който е от Одринска Тракия, имаше 13 братя и сестри", прегръщайки ги поясни актьорът. Неотлъчно с него беше и първият му учител по актьорско майсторство – 84-годишния старозагорски актьор и режисьор Борис Дюлгеров. „Той е причината да стана артист, тогава бяхме 4-5 души, скоро разбрах, че вече 150 са завършилите от Стара Загора актьори", поздрави своя учител Михайлов и поприказваха задушевно насаме за младежките години.

„Старозагорската мая е такава – липи, поети, опера, театър и кино! Градът ни е такъв, виждам, че покрай този балготварителен кинофестивал е живнал още", похвали ороганизаторите на „Зланата липа" Васил Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай