Варненци на балотаж преди плаж

Варненци на балотаж преди плаж | StandartNews.com

Варна. В първите сутрешни часове активността на варненци в изборния ден на балотажа, е по-голяма и това се вижда с просто око. В избирателните секции няма опашки, но непрекъснато прииждат хора, които бързат преди да е напекло, за да упражнят своето право и след това да ходят на плаж.

В 9, 45 в основно училище „Васил Априлов" дойде да гласува кандидатът за кмет на ГЕРБ Иван Портних със съпругата си Вилислава. След като излезе от тъмната стаичка, той върна първата бюлетина, явно не му хареса и влезе за втори път да гласува. „Имаше опити за внушения и манипулации и в деня за размисъл, и в изборния ден, но варненци ще изберат ново начало и европейския път за развитие," каза кандидатът за кмет. 

Другият кандидат – Христо Бозов, който бе подкрепен от БСП, гласува в 11.00 часа в Медицинския университет. "Ще направя всичко възможно да върна блясъка на Варна", заяви Бозов на излизане от тъмната стаичка. 

Все още няма официална информация за вчерашния арест на зам.-председателя на общинския съвет Янко Станев и още десет души, участвали в схема за манипулиране на вота. Според източници на „Стандарт нюз", общинският съветник ще бъде освободен от ареста най-рано в 13, 30 ч., когато приключва 24- часовото полицейско задържане.

Общинската избирателна комисия (ОИК) вече получи първите сигнали за нарушения

Административният секретар на ГЕРБ – Варна Павел Христов е изпратил два сигнала до ОИК, с копия до III РПУ – Варна и РПУ в кв. „Аспарухово" и жк „Владиславово", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в морския град. Първият сигнал е по информация на граждани, които твърдят, че хора предварително разясняват на гласоподавателите как да гласуват и дори изпискват цифрата 5 на дланите на хората. С този номер на балотажа се явява кандидатът Христо Бозов. Хората контролират гласуващите ис лед излизането им от избирателните урни, което е знак за опити за манипулиране на вота и нарушаване на нормалния изборен процес.

Вторият сигнал също е на граждани, които са забелязали струпване на гласоподаватели в кв. Аспарухово пред СИК 340 и 341, разположени в НУ „Васил Левски". Групичките пораждат съмнения за търговия с гласове . Подобна е и ситуацията в района на училище „Патриарх Евтимий". Там представители на ДПС говорят активно с гласоподаватели преди и след излизането им в избирателните секции. От ГЕРБ – Варна настояват за незабавна проверка на посочената информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай