Върнаха роялът на Петко Стайнов в „Искра“ - Казанлък

Върнаха роялът на Петко Стайнов в „Искра“ - Казанлък  | StandartNews.com

Казанлък. След почти 6-месечни ремонтно-реставрационни дейности по цялостната вътрешна част на рояла на композитора акад. Петко Стайнов, извършени в София, инструментът бе върнат на 12 ноември 2013 г. в Исторически музей „Искра" – Казанлък.

Идеята за реставрацията на уникалния инструмент бе на кмета на община Казанлък по време на Музикалните празници на името на акад. Петко Стайнов през 2012 г. и бе реализирана от ИМ „Искра". Ремонтираният роял ще бъде представен официално на 30 ноември 2013 г., събота, с концерта на Ангел Станков – цигулка и Ростислав Йовчев – пиано, като част от тазгодишните Музикални празници „Петко Стайнов".

Роялът е марка "H. WOLFFRAMM ∙ DRESDEN", закупен от Петко Стайнов през 1923 г. в Дрезден. На този инструмент той създава почти цялото си симфонично и хорово творчество. Роялът е дарен на ИМ „Искра" от синовете на композитора – Григорий и Стефан Стайнови и е пренесен от София в музея на 29 септември 2001 г.

Майсторите акордьори Константин Босилков и Златин Георгиев извършиха по най-прецизен начин и до съвършенство ремонта на рояла – културна ценност от национално значение.

Акад. Петко Стайнов е роден в Казанлък на 1 декември 1896 г. Музикалните празници в негова чест се провеждат ежегодно от 2002 г. насам исе превърнаха в едно от най-очакваните културни събития в родния град на големия български композитор

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай