Върнаха ресторант "Аязмото" на Община Стара Загора

Върнаха ресторант "Аязмото" на Община Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Култовият ресторант „Аязмото" на върха на едноименния старозагорски парк отново е общинска собственост. Това обяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров във вторник. Решението на Старозагорския окръжен съд за придобиване на собствеността на порутения ресторант заедно с терена е окончателно и не подлежи на обжалване.

До неочаквания развой се стигна в хода на търговското дело, образувано по жалби на един от кредиторите на досегашния собственик на имота - СК "Аязмото" АД. Спечелилата търга банка "Креди Агрикол" не е внесла заявената сума от 520 000 лв в законоустановения срок. Тогава съдия-изпълнителят покани втория в търга- Община Стара Загора, която веднага е внесла сумата от наддаването - 285 хил. лв и е вече собственик на имота.

"Ще решим какво да правим с бившия ресторант и прилежащите имоти след широко обществено обсъждане, на няма да го продаваме или отдаваме под наем", увери старозагорският градоначалник Тодоров. Имало много идеи, включително и за възстановяването на ресторанта, за открита сцена, за детски площадки и други, допълни той.

Дългогодишната битка на местната власт за възстановяване на емблематичното заведение започна малко след демократичните промени. След спорна РМД-приватизация то стана частна собственост, и премина през няколко ръце, преди да го купи старозагорския бизнесмен Стойчо Кълвачев. Той имаше намерение да прави лична резиденция на връх Аязмото, но не получи разрешение да строи в защитена зона. Тогава Кълвачев го опаса с висока ламаринена ограда и го заряза. През тези повече от 10 години общината прави редица безуспешни опити да си върне имота чрез покупко-продажба или замяна. Бизнесменът обаче бе неотстъпчив и торпилира всяка сделка с безбожни оферти. Злощастният му фалит в края на краищата се оказа шанс за старозагорци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай