Варна се включва в евровелоалея Констанца - Истанбул

Варна се включва в евровелоалея Констанца - Истанбул | StandartNews.com

Варна. Варна търси възможности да се включи в трансмеждународната мрежа „Евровело". Мегапроектът е за изграждане на велоалея, свързваща Констанца и Истанбул, съобщи кметът на морската столица Иван Портних.

Представители на местната администрация са на посещение в Бургас, където се представят подробности по проекта. По него са направени анализи на преминаващия по Черноморското крайбрежие човекопоток и са пресметнали какви приходи за икономиката има от реализацията му. Един велотурист харчи средно по 16 евро на ден. Въпрос на техническо решение е дали европейската велоалея ще мине по Аспаруховия мост, откъдето е и основният път от Варна за Бургас.

"Необходимо е голямо европейско финансиране по проекта, но община Варна може да започне с изграждането на велоалеи в регионален мащаб", каза кметът. Според него успешно е да се изгради връзката от Варна до Златни пясъци.

"Изграждането на велоалеи в града би довело до опазване на околната среда, а и решаване на проблема с паркоместата", обясни още градоначалникът.

Той припомни, че текат процедурите по проекта за Интегриран градски транспорт, по който се предвижда изграждането на 15 километра велоалеи във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай