Варна се бори за наградата на кмета на Ню Йорк

Варна се бори за наградата на кмета на Ню Йорк | StandartNews.com

Варна. Община Варна ще се включи в конкурса „Предизвикателства за кметовете" на фондация Bloomberg Philanthropies. Организацията е основана от кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Състезанието е за най-добри и смели иновативни идеи за подобряване на живота в големите градове, съобщи кметът Иван Портних.

Наградата за първо място е 5 млн. евро. А още 4 града ще получат по 1 млн. евро. Тази седмица в общината ще бъде създадена работна група, която да подготви Варна за участие в конкурса. Документите трябва да бъдат подадени до 11 ноември тази година.

В състезанието могат да се включат европейски градове в някои от страните от ЕС или в асоциирана държава по Седмата рамкова програма, с население от над 100 000 души. У нас такива са София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

Идеите, разработвани от общините, трябва да бъдат насочени към разрешаването на сериозен проблем, към подобряване на обслужването на гражданите, създаване на възможности за повишаване на ефективността на управление, по-добро взаимодействие с обществеността.

Миналата година в инициативата, реализирана в САЩ, са се включили над 300 града. Голямата награда е спечелена от Провидънс, Роуд Айлънд, за проект за ранно образование - за подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения. Проектите на останалите градове са варирали от специални кофи за боклук, които автоматично сортират отпадъците, до компютърно проследяване на тенденции и проблеми, преди да са станали факт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай