Варна на нож за коли в Морската градина

Варна на нож за коли в Морската градина | StandartNews.com

Кметът на Варна се ядоса на съдебно решение, с което движението на автомобили в Морската градина е възстановено. "Съдът върна Морската градина на колите - нареди Общинска полиция да се оттегли! Султанат????", написа той във фейсбук профила си. Коментарите под него не закъсняха. Мнозинството от варненци подкрепят забраната, която бе въведена от общината за пореден път преди дни.

Варненският административен съд разпореди на Общинска полиция безусловно да прекрати "действията по ограничаване на свободното придвижване на граждани с лични и служебни автомобили до обектите на територията на местност Салтанат. Мотивът за решението е, че няма Подробен устройствен план. На 11 януари Върховният административен съд остави в сила решението на административните съдии във Варна от края на юни м.г., в което се казваше, че "забраната за преминаване и паркиране в Историческото ядро на Морската градина и в целия Приморски парк е установено по силата на Закона за движение по пътищата, а спазването й е безусловно и не зависи нито от волята на кмета на община Варна, нито от тази на гражданите, а за нарушенията са предвидени административни наказания". В решението се посочва още, че съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията "всички имоти с асфалтово покритие" на територията на местност Салтанат, както се нарича северната част на Морската градина, са с начин на трайно ползване "алея".

Собствениците на жилищни имоти, офиси и ресторанти в местността твърдят, че притежават имоти, въведени в експлоатация от общинската администрация, и по тази причина достъпът им до тях - пеша или с автомобил, не може да бъде ограничаван. Този смисъл на решението на ВАС приема за правилен и Варненският административен съд.

От морското кметство са категорични, че ще обжалват. Новината разбуни духовете във Фейсбук. Десетки хора дадоха рамо на Портних на стената му в социалната мрежа. "Срамота! Това наистина е държава на абсурдите!", "Явно превръзката от очите на Темида пак е паднала!", "Не сме народ, а мърша", са част от коментарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай