В Царево разменят мартеници срещу книги

В Царево разменят мартеници срещу книги  | StandartNews.com

Царевско читалище завъртя нестандартна търговия с мартеници. Червено-белите пискюли се продават в Центъра на курорта, но не срещу пари, а срещу книги. Всеки, който иска да си купи ръчно изработена мартеница, трябва да остави на щанда книга. Натуралната размяна е по идея на НЧ „Екзарх Антим I -1928 ".

Служителите се готвели цял месец за празника на Баба Марта. Дейните жени от село Бродилово изработват мартеници, които на 29 февруари ще изложат на щанд в центъра на гр. Царево. Клиентите, желаещи да се сдобият с ръчно изработена мартеница трябва да си носят не пари, а детска книжка. Няма значение дали томчето е ново или използвано. Подаряваш книга – взимаш мартеничка! Събраните детски книги ще запълнят рафтовете в библиотеката на НЧ „Екзарх Антим I- 1928" в село Бродилово.

Целта на инициативата е да се съберат детски книги, които да запълнят рафтовете в библиотеката на НЧ „ Екзарх Антим I- 1928" село Бродилово.

Общинарите в Приморско пък отвориха Арт работилница за изработка на мартеници. Ателието работи всеки ден до края на седмицата от 12 до 18 часа.

Малки и големи ще имат възможност да развихрят своята фантазията и да сътворят уникална мартеница в уъркшопа в морската община. Мария Кръстева, ръководител на кръжока по приложни изкуства ще помага на всеки, който желае да сътвори оригиналната си арт мартеница. Бяла и червена вълнена прежда, конци, декорации, интересни фигури са само малка част от нещата, с които желаещите да творят ще разполагат, за да изобразят символа на живота и щастието.

Всички мартеници, изработени в арт работилницата ще бъдат изложени в специализирания базар „Пижо и Пенда", а всеки, който желае, ще може да си закупи от уникалните ръчно изработени творения за празника на Баба Марта. С част от мартеничките ще бъдат закичени хората от Дома за възрастни хора с физически увреждания в Ясна поляна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай