В Крушари детската градина за 5- и 6-годишните е без пари

В Крушари детската градина за 5- и 6-годишните е без пари | StandartNews.com

Добрич. С цел интеграция на малцинствата от няколко години с решение на Общинския съвет най-бедната община в Добричка област - Крушари, приема безплатно в детските градини 5- и 6-годишни деца, стана ясно по време на нарочна пресконференция, на която бе отчетен проект "Различни заедно" на стойност от 82 172 лв. Реализацията е продължила 10 месеца, като целта му е била интеграцията на деца от етническите малцинства.

Иван Иванов, ръководител на проекта, както и директорите на училища в общината, са категорични, че при тях, а и на други места в страната, има ромски училища и затова трябва да се промени наредбата и стандартите. "Едно дете, което влиза в клас и не знае български, няма как да отговори на единния стандарт за страната. Затова и резултатите на децата в такива училища са по-ниски", каза Боян Петров - директор на СОУ "Хр. Смирненски" в Крушари. В рамките на проекта в това училище, както и в ОУ "Отец Паисий" в село Лозенец на територията на общината са били създадени групи от по 4-ма ученици, с които преподаватели по БЕЛ са работили допълнително, за да научат български език. П

ред журналисти две жителки на Крушари - Ганка Найденова и Снежана Антова, споделиха, че карат децата си да ходят на училище, но у дома говорят на турски език. Педагози добавиха, че това, че не се говори в семействата български език, както и ваканцията са сериозен проблем и децата забравят наученото в училище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай