В Кърджали предлагат фрапе „Комотини” и коктейл „Янакидис-Николов”

В Кърджали предлагат фрапе „Комотини” и коктейл „Янакидис-Николов” | StandartNews.com

Кърджали. В първия уикенд след откриването на ГКПП „Маказа- Нимфея" в Кърджали нямаше бум на гръцки коли. „Сигурно повечето от съседите са решили да посетят по–близкия център Кирково", коментира търговец на пазара в областния град.

Той обясни, че гостите от Комотини се впечатлявали от изобилието на плодове – малини и грозде, често се спирали и пред щандовете с мед. В един от големите магазини за строителни материали и всичко за дома най–търсени били печките тип камина.

"Снощи две семейства си купиха по 10 кг телешко, за тях тук е евтино", каза бай Бекир. Засега на пазара в Кърджали единственият „гръцки" щанд е този на Артеми. Тя и синът й „стъпиха" преди две години и всеки кърджалиец, който иска да сложи гръцки маслини и зехтин на трапезата си се отбива при тях. В района на тържището в Кърджали предприемчиви собственици на заведения вече сложиха и надписи на гръцки. От гостилница „Тракийска гозба" обмислят да включат в менюто и специалитет от гръцката кухня.

На Кръстовден в центъра на Кърджали освен коли с гръцка регистрация бяха спрели и няколко мощни мотора "Ямаха". Собствениците им бяха избрали едно от бистрата, привлечени от надписа фрапе „Комотини" и коктейл „Калимера". На табелата бе изписан и коктейл „Янакидис-Николов". По този начин находчивите родопчани в града край Арда подчертаваха заслугата на двамата областни управители на Комонини и Кърджали, които на 9 септември прерязаха лентата на граничния пункт. От хотелите в зоната за отдих край яз. Кърджали споделиха, че са посрещнали гости от южната ни съседка."Нямаше наплив, при нас нощуваха няколко млади семейства, средна класа", заявиха от рецепцията на комплекс "Главатарски хан".

Засега през ГКПП „Маказа-Нимфея" могат да преминават моторни средства за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места /без това на шофьора/, както и товарни МПС с тегло до 3,5 тона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай