В индийска нишка до Семинарията заради мост

Общината вдига кръстовище на 2 нива, махат светофарите

В индийска нишка до Семинарията заради мост | StandartNews.com

София. От днес майстори започват да строят кръстовище на две нива при Семинарията в столицата. Проектът претърпя съществени промени, след като столичани протестираха срещу намеренията да се строи път в местността Погребите. Обновеното шосе ще позволи на шофьорите да минават директно без чакане на светофар по булевард "Пейо Яворов", който ще бъде издигнат като мост над бул. "Стоян Михайловски". Платното ще започва от края на вече изградения участък при Телевизионната кула и ще слиза при бул. "Вапцаров". Под моста ще минава нов пешеходен подлез, а съществуващото трамвайно трасе ще бъде изместено до оградата на Софийската духовна семинария. Предвидено е и поставянето на шумоизолиращи прегради в близост до съседните сгради. Наред с пътните строителни работи в участъка ще се направи нов водопровод, канализация и улично осветление. Стойността на обекта не трябва да надхвърля 13,5 млн. лв. Изпълнител е "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД.

Естакадата трябва да е готова до лятото, като през януари и февруари майсторите няма да работят. "По време на строежа няма да има затваряне на движението в участъка", обяви зам.-кметът на София Любомир Христов. На етапи ще се правят стеснения и прехвърляне на лентите за движение по бул. "Пейо Яворов" и бул. "Стоян Михайловски". Трамвайната линия номер 18 обаче ще бъде спряна.

След като бъде завършена естакадата при Семинарията, ще започне изграждането на пътна връзка между бул. "Вапцаров" и ул. "Сребърна", която ще минава покрай Токуда болница. Бул. "Черни връх" пък ще бъде разширен с още две ленти в двете посоки в участъка от ул. "Сребърна" до Околовръстния път. Едновременно с това ще се строи и продължението на метрото с още една станция при ул. "Сребърна".

Финансирането на тези обекти е осигурено със заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 88 млн. лв. Част от тях вече са усвоени за строителството на естакадите при Телевизионната кула и при бул. "Иван Гешов" и ул. "Георги Софийски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай