В Хасково цъка бомба-дере като в „ Аспарухово"

В Хасково цъка бомба-дере като в „ Аспарухово" | StandartNews.com

Хасково. Потенциално опасно дере с незаконни жилищни постройки и купища боклуци в кв. „Република" може да донесе на Хасково като варненския сценарий с „Аспарухово", предупреди кметът на града Георги Иванов.

Темата сега е актуална, но да не стане и при нас след дъжд качулка, коментира той.

Става въпрос за незаконното ромско гето, градено с години в дерето на кв. „Република". Незаконните постройки там са около 200, а боклуците на места стигат камари от по около 2-3 метра. На всичкото отгоре насред махалата от бараки е и градския канализационен колектор.

Усилията на общината да разчисти преди няколко години незаконните постройки се увенчават с неуспех, тъй като семействата няма къде да отидат. Затова хасковската администрация минава на план „Б"-построяването на социални жилища, където обитателите от дерето да бъдат преместени, а то-разчистено.

1,8 млн.лв-толкова струват животите на десетки хасковлии. Тези, които живеят в гетото и тези, които са законни около него. Цента е за довършването на социалните жилища.

4-те социални блокчета, започнати преди години от общината. Едно от тях е готово на 80 %, другото е затворено, но все още не измазано, а останалите две са на етап груб строеж. Общината е вложила досега 2,1 млн.лв., но парите свършили.

За двата милиона лева, необходими за довършването на жилищата, в които могат да влязат 65 семейства, община Хасково кандидатствала с проект по правителствената програма „Региони в растеж", но не била одобрена за финансиране. Сега от кметството са направили постъпки за ново финансиране при втория транш към общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай