В 53 пернишки села празнуват Сурва вечерта на 13 януари

В 53 пернишки села празнуват Сурва вечерта на 13 януари  | StandartNews.com

В 53 села в област Перник ще се празнува зимния обичай Сурва вечерта на 13 януари, през цялата нощ и на другия ден. Маскирани дружини ще палят ритуални огньове на селските площади, а след това ще обхождат къщите и по най-отдалечените махали. Празник ще има и в селища с под 10 постоянни жители защото на този ден по родните си места се връщат много хора от други краища на страната и даже от чужбина. В ковачевското село Чепино, например, има 33 постоянни жители, предимно баби, но маскираните са повече от 40. Сервакарските групи от различни села си дават срещи като разменят гостуването. Само в община Трън традицията е замряла, макар и в някои трънски села обичаят се е почитал.

Организатор на празненствата са местните читалища, а община Перник организира рейд за журналисти и специалисти, които проучват традицията. Празникът се зачита от цялото местно население и във всяка къща, където има хора или е ползвана през лятото вила се слага трапеза от традиционни ястия като вариво от кисело зеле и прясно свинско, топла и студена пача, туршии и греяна ракия. Добре дошли са всички гости – познати и непознати, стекли се за празника в пернишките села на този ден. Преди това обаче сурвакарските дружини ги пресрещат по пътищата и събират „пътна такса". Приходите от Сурва много от сурвакарските групи влагат в ремонт на черкви.

В края на седмицата в Радомир и Брезник ще има общински сурвакарски празници, а от 29 до 31 януари в Перник ще се състои 25-ти юбилеен международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2016" и ще се отбележат 50 години от първото издание на маскарада.

В началото на декември мин. год. обичаят Сурва беше включен в списъка с нематериални човешки съкровища на ЮНЕСКО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай