Университет и радио почитат Сирак Скитник

Под патронажа на кмета на община Благоевград Атанас Камбитов

Университет и радио почитат Сирак Скитник | StandartNews.com

Благоевград. Филологически факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски" и БНР – Радио Благоевград организират поредица от събития за отбелязването на 130 години от рождението на Сирак Скитник и 40 години от първата емисия на електронната медия.

Днес в Първи учебен корпус на университета ще се проведе Национална научна конференция на тема „Изкуството и улицата". Свои доклади ще изнесат 16 участници от Югозападния, Софийския, Великотърновския и Нов Български университети, Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов". Събитието ще започне в 14.00 часа. Преди това – от 13.30 часа, ще бъдат връчени наградите на лауреатите в двата национални конкурса, които бяха обявени в рамките на честването – конкурси за млади поети и за млади журналисти.

Право на участие и в двете надпревари имаха автори до 35 години. Журито, което определи лауреатите в поетичния конкурс, бе под председателството на проф. д.ф.н. Цветан Ракьовски от ЮЗУ и членове - Валентин Дишев от БНР-Радио Благоевград и доц. д-р Роман Хаджикосев. Кандидатите в конкурса за радиожурналистика бяха оценявани от жури с председател Валерий Тодоров от БНР, Калина Станчева от БНР и проф. д.ф.н. Цветан Ракьовски от ЮЗУ. Първа награда за поезия спечели Оля Стоянова от София, с втора награда е Иван Вълев от Сандански, а трети е столичанинът Ивайло Добрев. Първото място за радиожурналистика се присъжда на Юлия Христова от БНР-Радио Шумен, дават се и две трети награди – на Биляна Борисова от БНР-Радио Видин и Ирина Маринова от БНР - Радио Шумен. Победителите ще получат парични награди и грамоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай