УниКредит Булбанк спаси спестяванията на клиент

УниКредит Булбанк спаси спестяванията на клиент | StandartNews.com

Служителка на УниКредит Булбанк спаси спестяванията на свой клиент от телефонен измамник. Това съобщават от банката, позовавайки се на споделена информация от дъщерята на клиента във фейсбук в профила на главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. В съобщението се описва случаят и се поздравява служителка на банката за безпогрешната преценка и бързата реакция.

Вътрешна проверка е потвърдила предотвратения опит за измама срещу клиента на банката. Измамникът позвънял по познатата схема - че са необходими спешно пари за животоспасяваща операция на брат му. Възрастният човек веднага отишъл в офиса на банката и поискал да си изтегли спестяванията. Служителката на гишето обаче се усъмнила и направила всичко необходимо, за да се свърже с дъщерята на възрастния човек и да предотврати измамата. Опитът за телефонна измама приключва с регистрация в полицията и запазване на спестяванията на възрастния мъж.

"Това е поредният случай на предотвратяване на измама от служители на УниКредит Булбанк. На клиентите са спестени нерви и пари. УниКредит Булбанк съветва клиентите си при взимане на решение спешно да изтеглят кредит или спестяванията си да споделят с банковия служител причината, да обсъдят варианти дали това е най-доброто решение", препоръчват от трезора. Служителите на банката не само че са се сблъсквали с много случаи в своята практика, но имат механизми за проверка и бързо уведомяване на органите на реда при съмнения за измама, допълват оттам.

Левон Хампарцумян: Има консенсус за кандидата за БНБ

Швейцария вдигна банковата тайна заради репутацията си, смята банкерът

Две са причините Швейцария да вдигне банковата тайна върху сметките на граждани на ЕС. Преди дни ЕС и Швейцария подписаха споразумение, с което данъчните служби на страните от ЕС ще получават автоматично информация за сметките на техните граждани в Швейцария. Едната причина е, че ЕС подкрепи швейцарските банки по време на кризата и им оказа финансова помощ, заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян по БНТ. Според него цената за тази помощ, която страната в противен случай не би могла да си осигури сама, защото е малка държава с ограничен ресурс, е именно премахването на банковата тайна, която от години е трън в очите на всички данъчни администрации по света. Швейцарските сметки се използват за "оптимизиране" или "криене на данъци", каза Хампарцумян и според него държавата вдига тайната и заради репутацията си. Втората причина е затягането на мерките срещу прането на пари, което от година на година взема все по-големи размери. Хампарцумян не изключи при обявяването на титулярите на сметките да излязат и българи и обясни, че в такива случаи би трябвало да се провери дали тези пари са изкарани по честен начин и са платени данъците за тях. Усложняването на живота на тези, които крият доходите си в Швейцария, и принуждаването им да харчат все повече средства и да полагат все повече усилия за прикриване на богатството си, достига в един момент нива, при които е по-изгодно да си платят данъците. "Примката около перачите на пари се затяга. Когато данъчното облагане стигне нива, близки до разходите за криене на данъци, хората започват да си ги плащат. Това е по-лесно, отколкото да ги хващаме, а после някой скъп адвокат да ги пуска. 10-те процента корпоративен данък в България са точно в тази посока. Точно затова измамите са с ДДС", обясни шефът на най-голямата банка в България. Левон Хампарцумян призова бързо да бъде избран новият управител на БНБ. Около кандидатурата на Димитър Радев има консенсус, той е професионалист, работил е дълги години в България и извън нея, смята банкерът. Според него обаче по-голям проблем е събирането на парите от КТБ. Малка част от тях ще бъдат върнати в банката и вината е изключително на мажоритарния й собственик Цветан Василев и неговите директори, смята банкерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай